Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sikkerhetseksperter advarte om at «Tiger-kidnapping» kunne komme til Norge

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) har sett tegn til at kidnapping med krav om løsepenger er et fenomen som også kunne ramme norske næringslivstopper.

KIDNAPPING-FENOMEN: Det har vært flere tilfeller av Tiger-kidnapping i flere land i Sør-Europa og i Irland. Bildet er tatt av etterforskere utenfor hjemmet til et ektepar som ble kidnappet i Dublin i 2007. Foto: NTB Scanpix
KIDNAPPING-FENOMEN: Det har vært flere tilfeller av Tiger-kidnapping i flere land i Sør-Europa og i Irland. Bildet er tatt av etterforskere utenfor hjemmet til et ektepar som ble kidnappet i Dublin i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68), kona til en av Norges rikeste menn, forsvant fra sitt hjem i Lørenskog den 31. oktober. Ingen har hørt fra henne siden, men politiet opplyste onsdag at de hadde vært i kontakt med angivelige gjerningspersoner. Disse hadde fremmet løsepengekrav.

Både politiet og andre krimeksperter har slått fast at saken er unik i norsk sammenheng. Internasjonalt har det imidlertid vært flere lignende kidnappinger.

– Kommer sent

Blant de mest profilerte er kidnappingen av Fabian Bengtsson, arvingen til det svenske milliardkonsernet Siba. 17. januar 2005 ble han i en alder av 32 år bortført idet han parkerte i garasjen på jobben i Göteborg. Etter 17 dager i fangenskap ble han sluppet fri.

Etter saker også i Frankrike, Belgia, England og Irland rykket NSR allerede i 2011 ut med en advarsel om at noe lignende kunne skje i Norge.

Fenomenet har fått tilnavnet Tiger-kidnapping fordi framgangsmåten kan sammenlignes med måten rovdyret jakter på.

– Vi har sett et dette er et fenomen andre steder i verden. Heldigvis er det slik at den typen fysisk kriminalitet først kommer til Norge senere enn andre steder, men vi måtte tørre å tenke at det kunne skje også hos oss, sier NSR-sjef Jack Fischer Eriksen til NTB.

– Lettere

NSR er en medlemsorganisasjon som har som formål å forebygge kriminalitet mot næringslivet. Flere av de ansatte har erfaring fra PST eller Kripos.

Fischer Eriksen, som selv har bakgrunn fra PST og Utenriksdepartementet, sier det de siste årene har vært utviklingstrekk i samfunnet som har gjort det lettere å gjennomføre såkalt Tiger-kidnapping.

– Det er lettere å kartlegge andre mennesker via sosiale medier i dag. I tillegg er det lettere å skjule transaksjoner via internett, sier han.

På bakgrunn av bortføringene i andre land besluttet NSR i 2017 å lage en veileder mot nettopp Tiger-kidnapping. Dette er gjort i samarbeid med politiet. Veilederen er ikke offentlig tilgjengelig, men deles ut etter behov.

Ingen løsepenger

I Bengtsson-saken har politiet og familien hans hele veien hevdet at det aldri ble betalt ut løsepenger. En 43 år gammel kroat ble til slutt dømt til 10 års fengsel for kidnappingen.

I likhet med politiet fraråder Fischer Eriksen å gi etter for pengekrav i både denne typen saker og andre former for utpressing.

– På generelt grunnlag oppfordrer vi til å ikke betale. Dette gjelder også for trusler på internett og såkalte løsepengevirus, sier NSR-direktøren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!