Sikkerhetseksperter tror IS vil slite etter drapet på nestkommanderende

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli skal ha hatt full oversikt over IS' finanser.

«FINANSMINISTER»: Ifølge USAs forsvarsminister Ashton Carter var den drepte Abd ar-Rahman Mustafa Qaduli IS' «forsvarsminister». Han var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på sju millioner dollar - den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist. Her holder Carter og forsvarssjef Joseph Dunford en pressekonferanse om saken i Pentagon 25. mars. Foto: AFP/Saul Loeb
«FINANSMINISTER»: Ifølge USAs forsvarsminister Ashton Carter var den drepte Abd ar-Rahman Mustafa Qaduli IS' «forsvarsminister». Han var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på sju millioner dollar - den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist. Her holder Carter og forsvarssjef Joseph Dunford en pressekonferanse om saken i Pentagon 25. mars. Foto: AFP/Saul Loeb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, også kjent som «Haji Iman», skal ha vært den som hadde best overblikk over finans, administrasjon og politikk hos ekstremistgruppa IS. Torsdag ble han ifølge det amerikanske forsvaret drept i et flyangrep i Syria.

- Dette er det tyngste slaget mot IS når det kommer til likvideringer, fordi Qaduli var i hjertet av gruppens administrative struktur, sier Hisham al-Hashimi, en analytiker som rådgir den irakiske regjeringen om opprørere.

Qaduli var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på 7 millioner dollar. Det er den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist, og bare 3 millioner dollar mindre enn for IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

- Baghdadi kan ikke erstatte Haji Iman med en person av samme verdi. Han er nødt til å utnevne tre stykker for å fylle vakuumet. Det reduserer Baghdadis effektivitet og gjør ham mer utsatt for fare enn tidligere, sier Hashimi.

- Massivt tap Ray Talabany i det kurdiske etterretningsbyrået Zanyari sier at Qaduli hadde full oversikt over finansene til IS og at han ble konsultert når viktige avgjørelser skulle tas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer