Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sikkerhetseksperter tror IS vil slite etter drapet på nestkommanderende

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli skal ha hatt full oversikt over IS' finanser.

«FINANSMINISTER»: Ifølge USAs forsvarsminister Ashton Carter var den drepte Abd ar-Rahman Mustafa Qaduli IS' «forsvarsminister». Han var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på sju millioner dollar - den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist. Her holder Carter og forsvarssjef Joseph Dunford en pressekonferanse om saken i Pentagon 25. mars. Foto: AFP/Saul Loeb
«FINANSMINISTER»: Ifølge USAs forsvarsminister Ashton Carter var den drepte Abd ar-Rahman Mustafa Qaduli IS' «forsvarsminister». Han var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på sju millioner dollar - den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist. Her holder Carter og forsvarssjef Joseph Dunford en pressekonferanse om saken i Pentagon 25. mars. Foto: AFP/Saul Loeb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, også kjent som «Haji Iman», skal ha vært den som hadde best overblikk over finans, administrasjon og politikk hos ekstremistgruppa IS. Torsdag ble han ifølge det amerikanske forsvaret drept i et flyangrep i Syria.

- Dette er det tyngste slaget mot IS når det kommer til likvideringer, fordi Qaduli var i hjertet av gruppens administrative struktur, sier Hisham al-Hashimi, en analytiker som rådgir den irakiske regjeringen om opprørere.

Qaduli var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på 7 millioner dollar. Det er den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist, og bare 3 millioner dollar mindre enn for IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

- Baghdadi kan ikke erstatte Haji Iman med en person av samme verdi. Han er nødt til å utnevne tre stykker for å fylle vakuumet. Det reduserer Baghdadis effektivitet og gjør ham mer utsatt for fare enn tidligere, sier Hashimi.

- Massivt tap Ray Talabany i det kurdiske etterretningsbyrået Zanyari sier at Qaduli hadde full oversikt over finansene til IS og at han ble konsultert når viktige avgjørelser skulle tas.

- Tapet av Haji Iman vil bli massivt. Selv om IS har et solid system for å erstatte nøkkelledere, tar det fortsatt tid å venne seg til endringene, sier han.

DREPT: Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli skal ha vært nestkommanderende i terrorgruppa IS. Han ble ifølge det amerikanske forsvaret drept i et raid i Syria på torsdag.Foto: Reuters
DREPT: Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli skal ha vært nestkommanderende i terrorgruppa IS. Han ble ifølge det amerikanske forsvaret drept i et raid i Syria på torsdag.Foto: Reuters Vis mer

Likvideringen av Qaduli kommer kort tid etter at USA tok livet av IS' krigsminister Abu Omar al-Shishani og pågrep en IS-arbeider som skal ha jobbet med å framstille kjemiske våpen. Hashimi mener at disse aksjonene viser at «USA har etterretningskilder nær toppen av kommandolinjen» i ekstremistgruppa.

Taper kamper Amerikanske forsvarskilder mener at IS nå er i ferd med å tape kamper flere steder mot styrker som står oppstilt ved utkanten av det vidstrakte området gruppa kontrollerer. De siste dagene har IS møtt hard motstand i den strategiske byen Palmyra i Syria. Regimestyrker har rykket innover i oldtidsbyen fra flere fronter med massiv støtte fra krigsfly og artilleri, ifølge aktivister.

Samtidig har den irakiske hæren startet en militæroffensiv for å ta tilbake den nordirakiske storbyen Mosul, som siden 2014 har vært den største byen under IS' kontroll.
NTB

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart