DELTE MENINGER: Ekspertene er ikke enige om hvor effektive IS er til å drive nettkrig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DELTE MENINGER: Ekspertene er ikke enige om hvor effektive IS er til å drive nettkrig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Sikkerhetsforsker kaller nettkrigerne til IS for «søppel», men terrorekspert er ikke enig

Svensk terrorekspert beskriver IS som sterke på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kyle Wilhoit, seniorforsker ved Domain Tools - et firma som har spesialisert seg på nettsikkerhet - kaller IS' hackere for «søppel», skriver Newsweek.

Wilhoit tok for seg terrorganisasjonen på sikkerhetskonferansen DerbyCon i USA. Der kom forskeren med knusende kritikk mot dem.

SYRIA: Den syriske byen Raqqa har vært under IS' kontroll siden 2014, men opprørsstyrkene tar tilbake mer og mer. Se de unike bildene fra slutten av august som viser hvordan krigen har preget byen. Video: CNN / Gabriel ChaimVis mer Vis mer

- De mangler ekspertise
Wilhoit mener IS er dårlige til å drive koding, hacking og skjule egne oppholdssteder.

- De har laget programvarer og verktøy for hacking som er lette å infiltrere og stoppe. I tillegg er IS dårlige til å utvikle egen programvare, sier forskeren.

Gruppa er kjent for å bruke sosiale medier til å spre propaganda, rekruttere fremmedkrigere og kommunisere med hverandre, men Wilhoit mener de har dårlig kompetanse på nett.

Sikkerhetsforskeren har blant annet studert tre forskjellige programmer laget av hackere som er tilknyttet IS-nettverket United Cyber Caliphate. Og Wilhoit er ikke nådig.

- For å være ærlig, appene deres er noe dritt. Systemene har flere sårbarheter som gjør dem ubrukelige, sier Wilhoit.

Han sier videre at IS ikke er «spesielt operative» til å kunne drive krigføring via internett.

- De mangler ekspertise på stort sett alt, sier Wilhoit.

Ekspert: - IS er sterke på nett
- Dette er sterke påstander, og man skal være forsiktig med å komme med slike. Men han har noen interessante punkter om IS' evne til å hacke, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige.

TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TERRORFORSKER: Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Selvsagt er de ikke gode til å hacke; IS prøver som regel ikke å hacke, så det blir ikke en riktig påstand. Men jeg er enig i at de mest sannsynlig ikke klarer å hacke eller å utføre seriøs cyberterrorisme, fortsetter han.

Ranstorp mener at «hacking for hire» - hvor hackere leier ut sin ekspertise til ekstremister - er et større problem. Slik ekspertise finnes ifølge ham blant annet i Russland, Brasil og Pakistan.

Forskeren beskriver IS som sterke på internett, og han synes det er interessant at Wilhoit mener de ikke er flinke.

- Noen av dem er selvsagt ikke like flinke, men Paris-angrepet viste at de hadde forståelse for hvordan man blir oppdaget. De brukte blant annet sofistikert kryptering og forhåndsbetalte kredittkort for ikke å bli oppdaget, sier han.

Flinke til å gjemme seg
Terrorforskeren beskriver internett som et hav, og forklarer at Google bare er toppen av isfjellet.

IS-LEDER: Ny informasjon om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi avslører detaljer om hans personlige liv, og hvordan han ble leder av terror-organisasjonen. Video: CNN Vis mer

- Vi som er i 50-åra, vi vokste opp med statseid TV og radio. I dag har du en hel skjærgård av kommunikasjonskanaler. Det er mange steder å gjemme seg, og IS er gode på å kommunisere og å gjemme seg i systemet. Dermed ville jeg vært forsiktig med å si at de ikke er flinke.

Ranstorp forteller at IS befinner seg mest på «det mørke nettet», og at metodene varierer fra lavteknologiske til mer avanserte.

- Hvis man utelukkende lytter til hva Wilhoit sier, vil man få et falskt inntrykk av hva som foregår. Jeg vet ikke hva han baserer dette på. Med mindre han har tilgang til etterretningsbyråenes informasjon, ville jeg ikke hørt så mye på dette. Man må spørre seg selv hva han baserer sin analyse på, påpeker forskeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer