PRIVATE SIKKERHETSVAKTER: G4S er et privat sikkerhetsfirma som står for sikkerheten under OL i London. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS/NTBScanpix
PRIVATE SIKKERHETSVAKTER: G4S er et privat sikkerhetsfirma som står for sikkerheten under OL i London. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS/NTBScanpixVis mer

Sikkerhetspersonell får «jukse» på prøver før OL

- Bare to av 40 besto prøven på første forsøk, sier en som skal jobbe under OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sikkerheten under det forestående OL i London er under lupen i britisk media. Den siste avsløringen i The Guardian er at personell i G4S, firmaet som skal stå for sikkerheten, lar sine ansatte «jukse» på prøvene de må bestå for å jobbe under OL.

Røntgenmaskiner Prøvene skal sikre at vaktene har kompetanse til å operere røntgenmaskinene, som skal brukes for å gjennomgå veskene til publikum som skal inn på OL-arenaene.

Vaktene får prøven etter å ha fått øve på maskinen, som skal avsløre om personer har med seg våpen eller eksplosiver, i 20 minutter.

- Bare to av en gruppe på 40 besto prøven første gang de prøvde, sier en fra G4S til Guardian.

Han forklarer at de som ikke besto prøven kunne ta akkurat den samme prøven helt til de besto. Han fortalte også at de fikk snakke sammen under prøven.

- På slutten av dagen hadde de fleste bestått prøven, sier kilden.

Guardian har også snakket med flere andre som har samme beskrivelse av prøvene.

- Ikke uvanlig En talsmann for G4S forteller at prøven og opplæringen er slik den skal være. Han forteller at lærerne ikke gir sine elever svarene, men at de kan veilede og gi råd.

- Det er ikke uvanlig eller feil at de får ta prøven flere ganger. Elevene blir oppfordret til å stille spørsmål og diskutere spørsmål rundt prøven, fordi at det gjør at de får en bedre forståelse av oppgavene, sier talsmannen til den britiske avisa.

Debatten om sikkerhetsfirmaet begynte da G4S for kort tid siden innrømmet at de ikke klarte å bidra med de 10 000 trente sikkerhetsvaktene de skulle. De sa da at de håpet å kunne stille med 7000 vakter.

Dette har ført til at forsvarsdepartementet i England nå må bidra med 3500 ekstra sikkerhetsvakter, og har i tillegg 1200 vakter som står klar om det trengs.

Sommer-OL i London starter førstkommende fredag.

SJEKKER VESKER: Her sjekker britiske soldater vesken til en som skal inn på en av OL-arenaen i Stratford i London. Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTBScanpix
SJEKKER VESKER: Her sjekker britiske soldater vesken til en som skal inn på en av OL-arenaen i Stratford i London. Foto: EPA/KERIM OKTEN/NTBScanpix Vis mer