Sikkerhetsrådet advarer Eritrea

- Bryter FNs våpenblokade og forsyner islamistiske opprørere i Somalia med våpen.

Islamister i kamp med regjeringstro soldater i sentrum av Mogadishu. Eritrea beskyldes for å forsyne islamistene med våpen og ammunisjon, tross den 17 år gamle FN-forbudet mot å selge våpen til Somalia. Foto: AFP PHOTO/Abdurashid ABIKAR/SCANPIX
Islamister i kamp med regjeringstro soldater i sentrum av Mogadishu. Eritrea beskyldes for å forsyne islamistene med våpen og ammunisjon, tross den 17 år gamle FN-forbudet mot å selge våpen til Somalia. Foto: AFP PHOTO/Abdurashid ABIKAR/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Rapportene om at Eritrea bryter FNs våpenblokade og forsyner islamistiske opprørere i Somalia med våpen, må granskes, mener FNs sikkerhetsråd.

- Sikkerhetsrådet er bekymret over rapportene om at Eritrea i strid med FNs våpenblokade har sendt våpen, heter det i en uttalelse.

Sikkerhetsrådet krever samtidig at den islamistiske al-Shabaab-militsen straks innstiller kamphandlingene og bidrar til forsoning i det krigsherjede landet.

USA anklaget tidligere i uka Eritrea for å skvette bensin på bålet i Somalia, der over 100 mennesker er drept i kamphandlinger den siste uka.

Ifølge øyenvitner står kampene mellom al-Shabaab-militsen og militsfolk som slutter opp om overgangsregjeringen i landet.

- Eritrea har hjulpet ekstremistene med å gjennomføre disse angrepene, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Washington, Ian Kelly.

Eritrea nekter for å støtte islamistene i Somalia og gjentok dette i FN fredag.

- Vi har aldri gjort dette. Det er totalt usant og villedende, sa landets FN-ambassadør Araya Desta.

FN-eksperter i området har tidligere avdekket store våpenforsendelser fra Asmara til Mogadishu, og overgangsregjeringen i Mogadishu hevder at Eritrea har sendt flylaster med automatvåpen, rakettdrevne granater og andre våpen.

(NTB)