Sikkerhetsrådet advarer

NEW YORK (Dagbladet) FNs Sikkerhetsråd kom i natt til en foreløpig enighet om den nye resolusjonen som støtter Bagdad-avtalen mellom generalsekretær Kofi Annen og Irak. I resolusjonen fastslår rådet at det vil få «de alvorligste konsekvenser» dersom Irak bryter avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I og med resolusjonen i Sikkerhetsrådet forstår imidlertid Iraks regjering fullt ut at dersom dette forsøket på å sikre etterlevelse gjennom forhandlinger blir forsøkt forpurret gjennom unnvikelser eller dekkaksjoner slik som tilfellet har vært tidligere, vil diplomatiet kanskje ikke få en ny sjanse, sa FNs generalsekretær Kofi Annan i en dramatisk og sjelden tale til rådet før avstemningen.

- Ikke noe fredsløfte eller tålmodig politikk kan være uten grenser. Mer enn noen gang tidligere setter denne avtalen viljen til Iraks regjering til å holde sine løfter på prøve, føyde han til.

«Opp til dem»
- Hvorvidt denne trusselen mot internasjonal fred og sikkerhet er blitt avverget for all framtid, er nå helt og fullt opp til lederne i Irak. Det er opp til dem å etterleve i praksis den avtalen de har underskrevet på, sa generalsekretæren.

Før avstemningen i natt norsk tid, trakk USAs FN-ambassadør, Bill Richardson, fram formuleringen «alvorligste konsekvenser» som resolusjonens «operative paragraf», uten å presisere at den innebærer et militært angrep. Men ambassadøren sa at resolusjonen er en støtte til president Bill Clintons politikk om å drive aktivt «diplomati støttet av militær makt».

(NTB)