Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftangrepet mot Syria

Sikkerhetsrådet avviste å fordømme Syria-angrepet

Russlands forslag til resolusjon ble nedstemt.

GIKK HARDT UT: Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia kom med nye beskyldninger mot USA og deres allierte. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Scanpix
GIKK HARDT UT: Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia kom med nye beskyldninger mot USA og deres allierte. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Etter en lang debatt stemte Sikkerhetsrådet over Russlands forslag til resolusjon - som fordømmer «aggresjonen mot Den syriske arabiske republikk fra USA og deres allierte, i strid med internasjonal lov og FN-pakten».

Forslaget ble med stort flertall nedstemt. Av de 15 landene i rådet stemte bare Russland selv, samt Kina og Bolivia, for. Fire medlemsland avsto fra å stemme, ifølge CNBC News.

For å få resolusjonsforslaget igjennom måtte ni land ha stemt for. I tillegg måtte ingen av de fem faste medlemslandene i rådet ha brukt vetoretten.

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråd kom klokka 17 norsk tid sammen til et hastemøte for å drøfte nattas angrep mot regjeringsmål i Syria, utført av USA og allierte.

UTBOMBET: Et journalist filmer ruinene av en bygning som skal ha vært del av et syrisk forskningssenter nord for Damaskus, og som var mål for luftangrepet i natt. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix
UTBOMBET: Et journalist filmer ruinene av en bygning som skal ha vært del av et syrisk forskningssenter nord for Damaskus, og som var mål for luftangrepet i natt. Foto: Louai Beshara / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er Russland, Bashar al-Assad-regimets allierte, som har innkalt til møtet. De ønsker at rådet fordømmer «aggresjonen» mot Syria, ifølge et utkast til resolusjon som nyhetsbyrået AFP har sett.

Det er svært lite sannsynlig at rådet fatter et slikt vedtak. De faste medlemmene, USA, Russland, Frankrike, Storbritannia og Kina, står på ulike sider i konflikten, og alle har vetorett.

Nye beskyldninger

Møtet startet noen minutter over klokka 17. FNs generalsekretær António Guterres åpnet med å uttrykke bekymring for at konflikten nå eksalerer.

- Konflikten i Syria utgjør den største trusselen mot verdensfred, sa han.

Guterres understreket også at resolusjonen som eventuelt kommer ut av møtet, «må være politisk».

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia gjentok at det ikke fins noe bevis for at kjemiske våpen ble brukt i Douma.

- USA og deres allierte fortsetter å utvise en åpenbar mangel på respekt for internasjonal lov, sa han.

- Douma ble brukt som en unnskyldning for luftangrep, sa han.

Nebenzia uttalte at koalisjonen «ønsker å sette Syria tilbake til steinalderen», og beskyldte USA, Storbritannia og Frankrike for «diplomatisk bølleoppførsel».

- Ikke «fake news»

USAs FN-ambassadør Nikki Haley overtok så ordet.

KRATER: En syrisk statskanal viste denne reportasjen, som skal være rester fra et ødelagt missil på syrisk jord. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Tre av Sikkerhetsrådets medlemmer handlet - for å hindre grusomheter, sa hun.

Hun gjentok at det fins sterke bevis for at Assad-regimet står bak et kjemisk angrep i Douma.

- Bildene av døde barn er ikke «fake news», sa hun - og understreket at «kjemiske våpen er en trussel mot oss alle».

- Vi er sikre på at vi har knekt ryggen på Syrias program for kjemiske våpen. Vi er beredt til å opprettholde dette presset, dersom det syriske regimet er dumme nok til å teste ut vår vilje, sa hun.

FORSVARTE ANGREPET: USAs FN-ambassadør Nikki Haley forsvarte luftangrepet, og sa det skjedde for å hindre grusomheter. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Scanpix
FORSVARTE ANGREPET: USAs FN-ambassadør Nikki Haley forsvarte luftangrepet, og sa det skjedde for å hindre grusomheter. Foto: Hector Retamal / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Hvis det syriske regimet bruker giftgass igjen, står USA klare, understreket FN-ambassadøren.

Storbritannias ambassadør Karen Pierce forsvarte angrepet som et «humanitært inngrep.

- Det fins ikke noe praktisk alternativ til maktbruk, sa hun.

- Visste hva de gjorde

Frankrikes ambassadør Francois Delattre uttalte at bruken av kjemiske våpen er en krigsforbrytelse.

- Syria fortsetter å forbryte seg mot internasjonal lov, sa han.

Han mener videre at Syria «utmerket visste hva de gjorde da de beordret angrepet på Douma 7. april».

- De ønsket å teste det internasjonale samfunns grenser, sa han.

Strid om fakta

Angrepet ble utført av USA, støttet av Storbritannia og Frankrike, kort tid etter at det amerikanske utenriksdepartementet uttalte at de hadde sikre bevis for at kjemiske våpen ble brukt i angrepet mot Douma for ei uke siden, der ca. 40 ble drept.

Koalisjonen sier målene, i Damaskus og Homs, ble brukt til å utvikle og lagre kjemiske våpen.

TOTALSKADD: Statskanalen har sluppet bilder fra Homs og Damaskus, og viser totalskadde bygninger, kratere i bakken og ødelagte biler. En av bygningene er et forskningssenter i Damaskus, som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen. Mer enn 100 raketter ble avfyrt mot landet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Russland har benektet opplysningene om at kjemiske våpen ble brukt, og har isteden hevdet at Storbritannia iscenesatte angrepet, hjulpet av hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene.

Rapportene om angrepet er svært motstridende. Mens president Donald tvitrer at angrepet var «perfekt utført», og koalisjonen sier at Syrias probram for kjemiske våpen er påført stor skade, hevder russerne at de skjøt ned flesteparten av rakettene før de traff målet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!