Sikkerhetsrådet enige om Irak

FNs sikkerhetsråd vedtok fredag et amerikansk resolusjonsforslag om å avvæpne Irak. Alle de 15 medlemslandene stemte for forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Resolusjonen innebærer at president Saddam Hussein får en siste sjanse til å kvitte seg med alle masseødeleggelsesvåpen. Hvis han ikke griper denne sjansen, trues Irak med «alvorlige konsekvenser».

USA har truet med å angripe Irak, dersom Saddam ikke gir FNs våpeninspektører ubegrenset adgang til alle anlegg der de har mistanke om våpenproduksjon, inkludert Saddams egne palassområder.

Saddam får frist

Frankrike har fått medhold i Sikkerhetsrådet for et krav om at det skal holdes et nytt møte før det kan settes i verk militære aksjoner mot Irak. Men ifølge resolusjonsteksten kreves det ingen ny votering før USA kan ta i bruk militære midler.

Saddam Hussein har fått en frist på 30 dager til å legge fram en liste over alle masseødeleggelsesvåpen Irak disponerer. Lederen for FN-inspektørene, Hans Blix, opplyste at de første kan være på plass i Irak om ti dager.

Det vil trolig gå ytterligere to måneder før inspektørene er i full gang.

FNs generalsekretær Kofi Annan var til stede ved voteringen i Sikkerhetsrådet og ba Saddam Hussein rette seg etter FN-vedtaket, både av hensyn til det irakiske folk og stabiliteten i verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer