SEKS DREPT: Under demonstrasjonene i Sana i dag har seks demonstranter blitt drept. Foto: SCANPIX/REUTERS/KHALED ABDULLAH
SEKS DREPT: Under demonstrasjonene i Sana i dag har seks demonstranter blitt drept. Foto: SCANPIX/REUTERS/KHALED ABDULLAHVis mer

Sikkerhetsrådet forhandler om Jemen-resolusjon

Minst 34 demonstranter drept de siste fire dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens FNs sikkerhetsråd forsøker å bli enige om en resolusjon mot Jemens president Ali Abdullah Saleh, ble demonstranter igjen skutt på i hovedstaden Sana.

Minst seks personer ble drept, mens flere titalls demonstranter skal ha blitt såret da styrker lojale til Saleh åpnet ild mot demonstrantene tirsdag, ifølge medier og helsepersonell.

Klamret til makten Samtidig, i New York, håper de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd tirsdag å bli enige om et resolusjonsutkast med krav om at Saleh gir fra seg makten i henhold til en fredsavtale forhandlet fram av Gulf-statene.

I løpet av de siste fire dagene har minst 34 mennesker blitt drept i det fattigste landet på Den arabiske halvøy. Over 100 er såret.

President Ali Abdullah Saleh har klamret seg til makten, men flere ganger har han sagt at han er villig til å gå av i henhold til planen som Gulfstatenes samarbeidsråd har laget. Den innebærer at Saleh får immunitet mot straffeforfølgelse.

Kritiserer immunitetsavtale Menneskerettighetsorganisasjoner, blant dem Amnesty International og Human Rights Watch, ber FN la være å støtte en slik avtale.

- Hvis Sikkerhetsrådet velsigner en immunitetsavtale for Saleh og folkene rundt ham vil det utgjøre en ødeleggende presedens, sa Philippe Bolopion i Human Rights Watch.

Utkastet til resolusjonen, som er ført i pennen av britiske diplomater, «understreker at alle dem som er ansvarlige for menneskerettsbrudd og overgrep må holdes ansvarlige», ifølge Reuters.

Om USA, Storbritannia, Kina, Frankrike og Russland blir enige, er håpet at samtlige 15 medlemmer av rådet vil kunne stemme over resolusjonen innen uka er omme, ifølge anonyme diplomater i New York.

300 bortført Nyhetsbyrået DPA melder at så mange som 11 demonstranter ble drept tirsdag. Sikkerhetsstyrker fraktet minst seks av de døde kroppene til ukjente steder, ifølge aktivister.

Demonstranter var på vei fra Forandringsplassen i bydelen Al-Qaa, som kontrolleres av Salehs støttespillere, da de ble beskutt, ifølge øyenvitner. Ifølge opposisjonsgruppen Islah ble 300 demonstranter bortført av regjeringsstyrker.

På et feltsykehus på Forandringsplassen opplyser leger at seks personer er døde.

- Vi har 50 sårede, for de fleste av dem er tilstanden kritisk av skuddskader, sier lege Jamila Yaqoub til Reuters.

(NTB)