PSTs trusselvurdering

Sikkerhetsrådet gjør Norge mer utsatt

Norge brukte flere ti talls millioner for å få plass i FNs sikkerhetsråd. Nå mener PST at plassen gjør Norge mer utsatt for spionasje.

SIKKERHETSRÅDET: At Norge er en del av FNs SIkkerhetsråd øker trusselen mot nasjonen, ifølge PST. Eskinder DEBEBE / UNITED NATIONS / AFP / NTB
SIKKERHETSRÅDET: At Norge er en del av FNs SIkkerhetsråd øker trusselen mot nasjonen, ifølge PST. Eskinder DEBEBE / UNITED NATIONS / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksdepartementet har tidligere bekreftet at Norge bruke ikke mindre enn 34 millioner kroner, for å vinne kampen om et av de ledige setene i FNs sikkerhetsråd.

I PSTs nasjonale trusselvurdering konstateres det at Norge – som følge av Norges medlemskap i FNs sikkerhetsråd – må forventer en økning i etterretnings- og påvirkningstrusselen mot Utenriksdepartementet.

Politisk innflytelse

I trusselvurderingen heter det:

«Flere stater vil ha interesse av innsikt i norsk tilnærming til ulike saker som skal behandles i Sikkerhetsrådet, slik at de om nødvendig kan forsøke å påvirke standpunktene».

«Premissleverandører for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, som forskningsinstitutter eller humanitære organisasjoner vil også være utsatte mål for etterretnings- og påvirkningsaktivitet».

PST mener forsøk på påvirke kan ta ulike former.

I trusselvurderingen vises det til at enkelte utenlandske etterretningsoffiserer i Norge arbeider målrettet mot personer som har politisk innflytelse.

Desinformasjon

Formålet til de utenlandske agentene er blant annet å påvirke utfallet av enkeltsaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer