Sikkerhetsrådet sier ja til flere Syria-observatører

FNs sikkerhetsråd stemte lørdag for å utvide observatørstyrken i Syria til opptil 300 personer.

VIL HA FLERE OBSEVATØRER: FNs sikkerjetsråd ble i dag enige om å utvide observatørstrken i Syria til opptil 300 personer.  Foto: REUTERS/Evan Schneider/UN Photo/Handout
VIL HA FLERE OBSEVATØRER: FNs sikkerjetsråd ble i dag enige om å utvide observatørstrken i Syria til opptil 300 personer. Foto: REUTERS/Evan Schneider/UN Photo/HandoutVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon får i oppgave å vurdere når forholdene ligger til rette for en utplassering.

Det var uenighet mellom Russland og europeiske land om når de nye observatørene skal utplasseres. Europeiske land frykter for observatørenes sikkerhet og stilte krav om at den syriske regjeringshæren må trekke seg tilbake, i tråd med fredsplanen til spesialutsendingen Kofi Annan. Russland var uenig.

Resolusjonen som ble vedtatt er et kompromiss mellom disse to.

Norsk leder? Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om hvem som skal lede observatørstyrken. Det har tidligere vært spekulert på om den norske generalmajoren Robert Mood får denne oppgaven. Han har vært militærrådgiver for Annan.

Observatørstyrken får navnet UNSMIS og har i utgangspunktet et mandat på tre måneder. Den skal overvåke om Annans sekspunkts fredsplan blir overholdt.

Sikkerhetsrådet understreker at observatørene må få arbeide uhindret og med full frihet til å bevege seg hvor de vil og snakke med dem de ønsker, uten at informantene risikerer represalier.

Ingen sanksjonstrusler FNs sikkerhetsråd kritiserte i sin resolusjon alle parter i Syria for ikke å overholde våpenhvilen som skulle tre i kraft torsdag 12. april.

USA har tatt til orde for å true med sanksjoner dersom Syrias president Bashar al-Assad ikke overholder kravene, men i resolusjonen heter det bare at rådet vil vurdere videre skritt om nødvendig.

Et forparti med 7-8 observatører er allerede på plass i Syria og besøkte lørdag byen Homs. Det er ventet at denne styrken blir utvidet til omkring 30 personer i løpet av en ukes tid.

Når en full observatørstyrke er på plass er imidlertid uklart, og avhenger altså av Bans vurdering av sikkerhetssituasjonen.

(NTB)

PROTESTERER: Demonstrasjon mot president Bashar al-Assad i byen Binnish i Syria etter fredagsbønnen i går. Foto: AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK --
PROTESTERER: Demonstrasjon mot president Bashar al-Assad i byen Binnish i Syria etter fredagsbønnen i går. Foto: AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK -- Vis mer