Sikkerhetsrådet skal hindre FNs egne soldater i å begå seksuelle overgrep

Vedtar resolusjon.

TAR GREP: FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil nå kunne trekke ut alle militær- eller politienheter som jobber for FN dersom det finnes «troverdig bevis på utstrakt eller systematisk seksuelt misbruk eller overgrep». Foto: NTB scanpix
TAR GREP: FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil nå kunne trekke ut alle militær- eller politienheter som jobber for FN dersom det finnes «troverdig bevis på utstrakt eller systematisk seksuelt misbruk eller overgrep». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For første gang har FNs sikkerhetsråd vedtatt en resolusjon som skal takle det økende problemet med FN-soldater som anklages for seksuelle overgrep.

USA har laget utkastet til resolusjonen, og fredag ble den vedtatt med 14 mot null stemmer. Egypt avsto fra å stemme etter at et siste forslag fra landet ble nedstemt i rådet.

FN har kommet under krass kritikk det siste året etter en rekke påstander om at fredsbevarende soldater i Den sentralafrikanske republikk har voldtatt jenter og utnyttet kvinner. En FN-rapport som ble publisert i forrige uke viste at antallet anklager om seksuelle overgrep utført av FN-soldater har økt fra 52 i 2014 til 69 i fjor. Soldater fra ti ulike fredsbevarende oppdrag er blitt anklaget.

Sendes hjem Resolusjonen innebærer blant annet at man skal sende hjem fredsbevarende styrker som har soldater som er blitt anklaget for seksuelle overgrep. Dette tiltaket er blitt kritisert av en rekke land, som mener det gir kollektiv straff for enkeltpersoners handlinger.

Etter FN-reglene er det opp til hvert enkelt land å etterforske og rettsforfølge sine egne soldater dersom de blir beskyldt for tjenesteforsømmelse mens de tjenestegjør under FNs flagg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer