Sikkerhetsrådet tatt på senga

Russlands FN-ambassadør krevde natt til onsdag at Sikkerhetsrådet må holde en åpen debatt om det amerikansk-britiske angrepet på Irak. Angrepet ble innledet mens Sikkerhetsrådet satt i lukket møte for å drøfte Irak-krisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes ingen unnskyldning for bruk av makt mot Irak, sa den kinesiske FN-ambassadøren Qin Huasun, idet Sikkerhetsrådet tok en pause for å følge nyhetssendingene om angrepet.

USA tolker tidligere FN-vedtak dithen at de gir ryggdekning for et angrep mot Irak uten fornyet behandling i Sikkerhetsrådet.

Norge og en rekke andre vestlige land rykket raskt ut og uttrykte forståelse for det amerikanske angrepet. Frankrike skilte seg ut med en langt mer kritisk reaksjon, der de humanitære konsekvensene for den irakiske befolkningen ble understreket.

Landene i Midtøsten trappet opp beredskapen, men var avventende i sine reaksjoner. Israelske talsmenn understreket at Israel ikke er part i denne konflikten, og sa at de regner et irakisk hevnangrep på Israel som svært lite sannsynlig.

(NTB-AFP)