Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Libya

Sikkerhetsrådet har enstemmig vedtatt sanksjoner mot Muammar Gaddafis regime i Libya. - Nå er det på tide at Gaddafi gir fra seg makten, konstaterer USAs president Barack Obama.

ENSTEMMIG: FNs sikkerhetsråd ble i natt enige om sanksjoner mot Libya. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
ENSTEMMIG: FNs sikkerhetsråd ble i natt enige om sanksjoner mot Libya. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nattens vedtak i sikkerhetsrådet blir hyllet som historisk av den norske regjeringen.

- Resolusjonen er historisk. Dette er en meget sterk fordømmelse av Gadaffi-regimets voldbruk mot eget folk og sender et klart budskap om at straffefrihet er uakseptabelt og at det internasjonale samfunnet står bak det libyske folket, sier utenriksminister Støre.

- Det er avgjørende at det internasjonale samfunnet nå trapper opp innsatsen for å stanse volden, gjeninnføre respekten for menneskerettighetene og stille overgriperne til ansvar, sier han i en pressemelding fra utenriksdepartementet.

Vedtatt i natt Sanksjonene innebærer at det innføres reiseforbud for Gaddafi, de åtte barna hans, flere andre familiemedlemmer samt tjenestemenn som jobber med forsvars- og etterretningssaker. Disse personene får dessuten sine verdier i utlandet frosset.

Samtidig innføres det våpenboikott av Libya med øyeblikkelig virkning. Angrep på sivile i landet skal etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag fordi det er mistanke om forbrytelser mot menneskeheten.

- Systematiske angrep De «omfattende og systematiske angrepene» på sivilbefolkningen er iverksatt på høyeste nivå i den libyske regjeringen, heter det i resolusjonsteksten. Sikkerhetsrådet ber om at angrepene må stanses umiddelbart.

Alle de 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd stemte for resolusjonsforslaget lørdag kveld lokal tid. Tidligere på kvelden var det usikkert hvordan Kina, som har vetorett, ville stille seg til forslaget.

Et av de mest omstridte punktene i resolusjonen er beslutningen om å involvere straffedomstolen i Haag. USA er ikke medlem av ICC og har aldri tidligere gått inn for å la domstolen etterforske en internasjonal krise.

Skjerpet tonen President Barack Obama skjerpet lørdag ordbruken da han ba Gaddafi om å gå av.

- Presidenten sa at når en leders eneste måte å beholde makten på er å bruke omfattende vold mot sitt eget folk, da har han mistet sin berettigelse til å styre og bør gjøre det som er rett for landet ved å gå av, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus om en telefonsamtale mellom Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Også USAs utenriksminister Hillary Clinton sier Gaddafi må gå uten ytterligere blodsutgytelser og vold.

- Det libyske folket har gjort klart hva de mener om fremtiden til Gaddafis styre, sier Clinton.

Prøver å ta styringen Gaddafi opplever stadig økende press som følge av uroen og opptøyene i Libya. Ifølge Sikkerhetsrådets resolusjon er over 1.000 mennesker allerede drept i opprøret.

Gaddafis regime har mistet kontrollen over store områder øst i landet, og flere byer i vest ser også ut til å ha falt til opprørerne.

Libyas tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil sier han har dannet en overgangsregjering som han håper vil kunne styre landet i tre måneder. Regjeringen skal etter planen ha base i Benghazi, som ligger i den østlige landsdelen.

Selv om Gaddafi fortsatt har makten i Tripoli og flere andre områder, hevder Ajleil at landet står forent, ifølge avisa Quryna. Den tidligere justisministeren sier Tripoli fortsatt skal være landets hovedstad.

- Gaddafi har ansvaret - Vår nasjonale regjering har både militære og sivile medlemmer. Den vil styre ikke lenger enn tre måneder. Deretter vil det bli holdt rettferdige valg, slik at folket kan velge sin leder, sier Quryna til TV-stasjonen Al Jazeera.

Justisministeren gikk av tidligere i februar i protest mot at «myndighetene har brukt vold mot demonstranter».

- Gaddafi bærer alene ansvaret for forbrytelsene som er begått i landet, sier han.

Det er uklart om arbeidet med overgangsregjeringen er blitt koordinert med andre libyske byer hvor opprørerne har tatt makten. Ajleil befant seg lørdag i Al-Baida, som ligger øst for Benghazi.

Libyas ambassadør til USA, Ali Aujali, sier han støtter den nye interimsregjeringen.

- Skjøt mot sivile En av byene i vest hvor det pågår kamper, er Zawiyah, hvor det ligger et viktig oljeraffineri. Mange sivil er blitt drept av libyske regjeringsstyrker her, ifølge et øyenvitne.

Han hevder at noen av Gaddafis leiesoldater åpent ild mot en gruppe sivile på et torg.

- Unge, barn og gamle er blitt drept, sier mannen, som har fornavnet Ibrahim, på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Ibrahim ble minst 50 personer drept og like mange alvorlig såret. I tillegg ble minst 30 unge menn tatt med til et ukjent sted.

Det har imidlertid ikke vært mulig å få disse opplysningene bekreftet av andre kilder. Store deler av Libya er fortsatt utilgjengelig for journalister, noe som gjør at det er vanskelig å få ut informasjon om krigshandlingene som pågår.
(NTB)