Sikkerhetsrådet vedtok norsk resolusjon

NEW YORK (Dagbladet): Norge avsluttet i helga sitt lederskap i FNs sikkerhetsråd med stor dramatikk. For første gang i FNs historie gikk USA med på en resolusjon som Israel reagerer kraftig mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonen krever blant annet at Israel trekker seg ut av de palestinske områdene på Vestbredden.

- Det var ei meget dramatisk natt, sier FN-ambassadør Ole Peter Kolby, som i går overlot presidentstolen i Sikkerhetsrådet til Russland.

Håndverk

Et intenst diplomatisk arbeid førte 12. mars til at Kolby og hans norske medarbeidere klarte å ro en resolusjon i havn hvor 14 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer stemte for at palestinerne må få sin egen stat.

At USA undertegnet blir regnet som godt håndverk fra det norske presidentskapet, ettersom resolusjonen var krass mot Israel.

Den virkelige dramatikken satte inn langfredag. Dagen før hadde den norske delegasjonen mottakelse på Manhattan med høye glass og brede smil.

Man trodde det norske presidentskapet i mars var over sin hardeste fase.

Grytidlig langfredag så FN-ambassadør Kolby på fjernsyn at israelske stridsvogner omringet Yassir Arafats hovedkvarter i Ramallah.

Da visste Kolby at påskehelga ikke kom til å bli fredelig i FN.

Han var i kontakt med FNs generalsekretær, Kofi Annan, klokka 8.30 lokal tid. Annan hadde allerede vært oppringt av Arafat selv og flere arabiske ledere.

En time seinere fikk Kolby en telefon fra palestinske representanter i FN som ville ha et møte i Sikkerhetsrådet, og planleggingen begynte. Klokka 13.30 ba Den arabiske liga om et formelt møte, og Kofi Annan satt selv ved Kolbys side i timevis for å legge vekt på hvor viktig det var for Sikkerhetsrådet å komme fram til en enstemmig resolusjon.

Møtemaraton

Selv om det var fridag i FN klarte 28 land å kalle inn sine FN-ambassadører - og 12 timers maraton begynte. Norsk diplomatisk håndverk endte seint på kvelden med et norsk forslag til resolusjon.

Syria hadde kommet med en tekst som alle visste Sikkerhetsrådet ikke kunne samle seg om, og Norges mål var å finne et grunnlag som kunne gi en enstemmig resolusjon.

Mesteparten av natta gikk med til å prøve å få Syria med på forslaget. Syria sto steilt på en krassere resolusjon.

På ranchen

Resultatet ble at Syria gikk ut i protest, noe som ikke har skjedd i Sikkerhetsrådet siden Russland gjorde det samme i 1960. Tidlig i morgentimene lørdag lokal tid stemte 14 medlemmer for resolusjonen.

Lørdag hadde president George W. Bush pressekonferanse på ranchen sin i Texas. Der overrasket han med å rette hovedskytset mot Arafat. Han nevnte ikke FN-resolusjonen og sa heller ingen ting om at Israel må trekke seg ut.

FN-resolusjonen ble godkjent på meget høyt nivå i USAs regjering, og er myntet på det internasjonale samfunn som er langt mer kritiske til Israel enn USA. President Bush snakket mer til det hjemlige publikum hvor jøder er sterkt representert.