Sikkerhetsrådet vil sende observatører til Syria

Etter krangling mellom medlemmene av rådet, ble avstemningen utsatt.

BLODBAD: Syrere sørger over sine døde. Foto: AFP PHOTO/STR
BLODBAD: Syrere sørger over sine døde. Foto: AFP PHOTO/STRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd vil lørdag stemme over et resolusjonsforslag om å sende en observatørgruppe til Syria. Det er usikkert om Russland vil godta hele resolusjonen.

Avstemningen var opprinnelig ventet fredag, men tida halte ut ettersom de 15 medlemmene av rådet kranglet over detaljene i forslaget.

USA ba til slutt om at avstemningen skjer lørdag.

Forslaget går ut på å i første omgang sende opptil 30 observatører til Syria så fort som mulig, for å overvåke at våpenhvilen overholdes.

Observatørstyrken er senere ventet å bli utvidet til 250 personer. Det er den norske generalmajoren Robert Mood som trolig får jobben med å lede observatørstyrken.

Russlands FN-ambassadør Vitaly Churkin uttalte imidlertid fredag at han ikke var «fullstendig fornøyd» med de pågående samtalene. Russland og Kina har allerede brukt sin vetorett i Sikkerhetsrådet to ganger tidligere mot resolusjonsforslag om konflikten i Syria.

Den syriske våpenhvilen ble fredag satt på sin første store prøve da tusenvis av syriske regimemotstandere gikk ut i gatene etter fredagsbønnen. Minst seks demonstranter ble skutt og drept, ifølge aktivister. Også to soldater skal ha blitt drept. Men i det store og hele så våpenhvilen, som trådte i kraft torsdag morgen, ut til å holde også fredag.

(NTB)