Sikkerhetsselskap: Funn i Oslo ekstremt urovekkende

Undersøker mobilspionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et britisk sikkerhetsselskap som hjalp Aftenposten med å undersøke mobilspionasje i Oslo i desember i fjor, betegner funnene som ekstremt urovekkende.

Det var før jul i fjor at Aftenposten og de norske sikkerhetsselskapene Cepia og Aeger undersøkte mobilovervåking i hovedstaden. Det britiske sikkerhetsselskapet Delma bisto også i undersøkelsene, og funnene gir stor grunn til bekymring.

- Vi fant flere saker i Oslo som vi anser som ekstremt urovekkende, sier Gordon McKay i Delma til Aftenposten.

Selskapet har i årevis jobbet for myndigheter, organisasjoner og private selskaper i en rekke land. Tre ganger fløy McKay og hans ansatte over fra Storbritannia for å hjelpe avisen i desember. Selskapets eksperter var da operatører av kontraetterretningsutstyret som ble brukt i målingene.

- I flere tilfeller fikk våre systemer umiddelbare alarmer i Oslo. Deretter ble dataene tatt tilbake til våre kontorer i Storbritannia for nærmere analyse over tid, sier han.

McKay er overrasket over at de britiske sikkerhetsekspertene ennå ikke er blitt avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han er også forbauset over at justisminister Anders Anundsen (Frp) i et brev til justiskomiteen på Stortinget denne uka opplyste at funnene kan skyldes «oppjustert signalstyrke» på lovlige basestasjoner.

(NTB)