Sikkerhetssjefen i Regjerings- kvartalet vitner i dag

Ole Peder Nordheim, som i mars gikk av som direktør for sikkerhetstjenesten i departementene, skal vitne i Oslo tingrett i dag.

VITNER: Ole Peder Nordheim, som var advelingsdirektør for sikkerhetstjenester ved Depertamentenes Servicesenter 22. juli, vitner i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VITNER: Ole Peder Nordheim, som var advelingsdirektør for sikkerhetstjenester ved Depertamentenes Servicesenter 22. juli, vitner i dag. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. juli i fjor hadde Ole Peder Nordheim ansvaret for Sikkerhetsavdelingen i Departementets servicesenter (DSS) som leverer vakt- og resepsjonstjenester til departementene i Regjeringskvartalet.

Han var inne i Y-blokka i regjeringskvartalet da det smalt.

I september fortalte Nordheim Dagbladet om vurderingene sikkerhetsfolkene gjorde da de så at en stor varebil hadde parkert rett utenfor høyblokka i regjeringskvartalet:

- Å få fjernet den bilen ville tatt lengre tid enn det de hadde rådighet til, sa Nordheim til Dagbladet.

Ifølge Nordheim var vaktsentralen fortsatt operativ da bomba gikk av nesten rett over sentralen. Nordheim sier gikk det noen sekunder før en av vaktene løftet av telefonrøret som går direkte til Oslo-politiets operasjonssentral.

- Det første som ble sagt fra vakta til politiet i den andre enden var: «Faen, der gikk det av ei bombe», sa han.

Ti på jobb Ifølge Nordheim var det et vaktlag på rundt ti personer på jobb i tidsrommet da bomba gikk av.

De to i vaktsentralen gjort oppmerksom på den ulovlig feilparkerte kassebilen av en resepsjonist i høyblokka etter en stund.

- De så ikke direktebilder av at bilen kom, men ble varslet av en resepsjonist. De fant bilen på en av sine monitorer og konstaterte at bilen var førerløs. De spolte tilbake videoen og så denne personen på en av de mindre skjermene deres. På videoen framkom det at mannen gikk ut av bilen, låste den og gikk av gårde. De fulgte ham helt til han forsvant ut av kameraet. De trodde han gikk mot Y-blokka, men fant ham ikke på den neste videoen, sier Nordheim til Dagbladet.

Ifølge Nordheim fulgte sikkerhetsvaktene alle instrukser. De forsøkte å finne ut av bileier ved å søke etter bilnummeret for å få bilen fjernet.

Gikk av I mars i år gikk Nordheim av som avdelingsdirektør i DSS.

- Begrunnelsen er at han over lang tid har hatt en veldig krevende jobb. Tiden etter 22. juli har vært helt spesielt krevende. Han følte nå at han hadde behov for en annen type arbeidssituasjon etter i så langt tid å ha hatt en så krevende arbeidssituasjon, sier Kjell Arne Knutsen, som er øverste leder i DSS.

Advokat Eivind Kogstad, som er Nordheims bistandsadvokat, sier at sikkerhetsvurderingene ikke blir tema i retten i morgen.

- Jeg vet jo ikke alt som blir spurt om, men det er hans rolle som fornærmet, som en som var på jobb i Regjeringskvartalet den dagen, som er tema, sier Kogstad.