Sikkerhetsstyrker rydder moskeen etter flere timers skytedrama

Flere hundre tilhengere av Det muslimske brorskap forskanset seg i moské. Så ble det løsnet skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den stadig anspente situasjonen i Egypt fortsetter å eskalere, og det har i dag vært skyting inne i al-Fatah-moskeen i Kairo, hvor flere hundre tilhengere av Det muslimske brorskap har forskanset seg.

Ved 1635-tida norsk tid melder BBC at sikkerhetsstyrker rydder al-Fatah-moskeen, etter at de skal ha avfyrt en rekke skudd mot demonstranter i nærheten.

Men det befinner seg fortsatt menn med våpen i moskeens minaret, opplyser en sikkerhetskilde til den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm. Mange av dem som befant seg i moskeen er pågrepet, ifølge NTB.

I SKUDDVEKSLING: Egyptiske soldater tar plass utenfor Al Fath-moskeen ved Ramsesplassen i Kairo. Foto: EPA / Khaled Elfiqi / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Flere hundre Brorskap-tilhengere har tatt seg inn i Al Fath-moskeen i Kairo. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB Scanpix
VIL HA MURSI: Brorskap-tilhengerne krever at president Mohamed Mursi, som ble avsatt i juli, må gjeninnsettes. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB Scanpix
EGYPT-PROTESTS/
EGYPT-PROTESTS/
HARDE KAMPER: Mursi-tilhengere slåss mot motstanderne på Ramsesplassen lørdag. Foto: EPA / KHALED ELFIQI / NTB Scanpix
UNNTAKSTILSTAND: Tidligere denne uka ble det klart at myndighetene innfører unntakstilstand i landet. Hundrevis av mennesker er sålangt drept i de blodige kampene. Foto: AP / NTB Scanpix
FORTSETTER: De blodige kampene fortsetter i Egypt. Foto: AP / NTB Scanpix

Følg situasjonen direkte fra Al Fatah-moskeen, i videovinduet øverst i denne saken.

Tåregass og skuddveksling Ifølge Daily Telegraph skjøt væpede menn skjøt mot sikkerhetsvaktene ved moskeen, som ligger ved Ramsesplassen i Kairo. De første skuddene skal ha kommet fra væpnede menn ved et rekkverk i moskeen - med gode muligheter for å gjemme seg - hvorpå sikkerhetsstyrkene skjøt tilbake. En rekke kilder beskriver hvordan folk flyktet desperat for å gjemme seg da sikkerhetsstyrkene rykket inn - omkring klokka 1415 norsk tid.
 
Ifølge CBC var det tilhengere av Det muslimske brorskap og egyptisk politi som skjøt mot hverandre. Al Jazeeras arabiske korrespondent hevder at sikkerhetsstyrkene skjøt i taket på moskeen og med tåregass.

Det har også vært skyting i sidegater ved moskeen, som ligger like ved Ramses-plassen. Inne i moskeen hadde flere hundre tilhengere av Brorskapet forskanset seg. De krever at president Mohamed Mursi, som ble avsatt i juli, må gjeninnsettes.

Militæret plasserte ut pansrede kjøretøyer ved moskeen, hvorpå Mursi-motstandere ankom - bevæpnet med kniver, stokker og andre våpen. Enkelte har klart å rømme fra moskeen i løpet av dagen - men noen måtte igjen rømme inn i moskeen etter at de ble angrepet av sivile utenfor.

Et amatøropptak som skal være tatt opp i al-Fatah-moskeen i Kairo, viser demonstranter som søker tilflukt fra militære styrker. Det skytes med tåregass og skarpe skudd i videoen, som er lagt inn i denne saken. (Vi advarer mot sterke scener.)

Måtte slepes ut av bygningen Fredag ble det innført portforbud i landet, og tusenvis av mennesker tok til gatene. Minst 70 personer ble drept i sammenstøter i gatene. Myndighetene vurderer nå å forby Det muslimske brorskap. Hæren har ikke vist noen nåde eller vilje til kompromiss med tilhengerne til brorskapet, etter at leirene de hadde satt opp, ble tatt, og mer enn 600 mennesker ble drept onsdag.

Nyhetsbyrået Reuters meldte i går at 50 er drept i Kairo, fem i Fayoum, åtte i Damietta, fem i Alexandria, og fem i Ismailia i dag. Brorskapet har varslet om ei uke med demonstrasjoner mot de militære kupp-makerne.

I løpet av formiddagen og tidlig ettermiddag forlot mange av demonstrantene frivillig moskeen, men flere hundre holdt fortsatt stand. Ved 14.30-ble det meldt om at sikkerhetsstyrker hadde begynt å slepe demonstranter ut av bygningen, skriver NTB.

SKYTING: Soldater trekker våpen etter skyting inne i al-Fatah-moskeen. Foto: Reuters / NTB scanpix
SKYTING: Soldater trekker våpen etter skyting inne i al-Fatah-moskeen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
RYDDET MOSKEEN: Her står politifolk vakt inne i al-Fatah-moskeen. Foto: Reuters / NTB scanpix
RYDDET MOSKEEN: Her står politifolk vakt inne i al-Fatah-moskeen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer