- Sikkerhetstiltakene sviktet i In Amenas

Nå legges rapporten om terrorangrepet fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Statoil legger nå fram sin granskningsrapport etter terrorangrepet mot In Aménas i, hvor fem nordmenn ble drept i januar i år. Rapporten kommer med 19 anbefalinger på en rekke områder.

- Sikkerhetstiltakene sviktet i In Amenas, men verken Statoil eller joint venture-selskapet kunne ha forhindret angrepet, konkluderer Statoils granskningsleder Torgeir Hagen.

- De samlede ytre og indre sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet, og klarte ikke å beskytte dem som var på anlegget mot angrepet 16. januar.

Svikt Granskningsrapporten påpeker at et angrep av slik størrelse ikke kan ha blitt forhindret av andre enn militære styrker i Algerie.

- Vi hadde ingen konkrete advarsler om angrepet. Det er derfor viktig at man har tenkt gjennom hvordan ytre sikkerhetstiltak. Vi stiller derfor spørsmål ved tilliten til den militære beskyttelsen, for ingen hadde sett for seg at denne kunne sikres.

- Ingen militære styrker kan garantere for sikkerhet. Derfor må selskaper investere i indre sikkerhet, slik at det kan gi en grad av sikkerhet og beskyttelse fram til militære styrker kan være på stedet.

Statoil mener terroristene hadde to mål:
• Ta gisler blant de ansatte.
• Sprenge anlegget i luften og skape en spektakulær hendelse.

Statoil mener terroristene gjennomsøkte anlegget for utlendinger, og bandt dem til eksplosiver. En av de mest dramatiske hendelsene var da terroristene forlot boligområdet i en konvoi. Militære styrker åpnet ild mot bilene, som var rigget med eksplosiver.

- I granskningsarbeidet har vi prøvd å rekonstruere hva som skjedde i denne konvoien. Her er det flere ubesvarte spørsmål.

Hadde innsideinformasjon Statoil konkluderer også med at terroristene trolig hadde tilgang til innsideinformasjon.

- Vi vet at de hadde kunnskap om anlegget og spurte etter ledere med navn. De hadde ikke teknisk kunnskap om anlegget.

En sjåfør er i varetekt mistenkt for å ha gitt innsideinformasjon, opplyser Statoil.

Dagbladet kommer med mer.

••••

LEGGER FRAM RAPPORT: Konsernsjef i Statoil Helge Lund (f.v), styreleder Svein Rennemo og granskningsleder Torgeir Hagen under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie på en pressekonferanse i Statoils lokaler på Fornebu.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LEGGER FRAM RAPPORT: Konsernsjef i Statoil Helge Lund (f.v), styreleder Svein Rennemo og granskningsleder Torgeir Hagen under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie på en pressekonferanse i Statoils lokaler på Fornebu. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Torgeir Hagen, som er tidligere sjef for Etterretningstjenesten og medlem av 22. juli-kommisjonen, har ledet for Statoil-granskningen.

I løpet av gårsdagen ble de ansatte i Statoil orientert om rapporten, etter det Dagbladet forstår.

Væpnede islamister tok seg inn i gassanlegget i In Amenas, som er omringet av ørken, den 16. januar i år. Fem nordmenn, Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56) var lenge savnet etter terrorangrepet, og var blant 40 ansatte fra en rekke land som ble drept.

FEM NORDMENN DREPT: Fem nordmenn var blant de 40 ansatte som ble drept under terroraksjonen mot In Amenas-anlegget i Algerie. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
FEM NORDMENN DREPT: Fem nordmenn var blant de 40 ansatte som ble drept under terroraksjonen mot In Amenas-anlegget i Algerie. Foto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer