250 000 DEMONSTRERTE: Denne videoen viser en mann som blir mishandlet av sikkerstyrker i Duma. Rundt 250 000 mennesker samlet seg på 74 ulike steder bare i den nordvestre provinsen Idlib, ifølge menneskerettsgruppa SOHR. I tillegg skal mer enn 60.000 syrere ha møtt opp for å demonstrere i Damaskus gater. Al Jazeera viste bilder av tusenvis av demonstranter i byen Homs, og også i byene Banash, Ariha, Sarakeb, Maarat al-Numan. Foto: SCANPIX
250 000 DEMONSTRERTE: Denne videoen viser en mann som blir mishandlet av sikkerstyrker i Duma. Rundt 250 000 mennesker samlet seg på 74 ulike steder bare i den nordvestre provinsen Idlib, ifølge menneskerettsgruppa SOHR. I tillegg skal mer enn 60.000 syrere ha møtt opp for å demonstrere i Damaskus gater. Al Jazeera viste bilder av tusenvis av demonstranter i byen Homs, og også i byene Banash, Ariha, Sarakeb, Maarat al-Numan. Foto: SCANPIXVis mer

- Sikkerhetstyrken bruker spikerbomber mot demonstrantene

Skjebnedag for syriske demonstranter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundretusenvis av demonstranter har møtt opp i de største protestene siden opprøret i Syria startet i mars.

Nå kommer det inn meldinger om at sikkerhetstyrkene bruker spikerbomber mot demonstrantene.

Mange skadd Grunnleggeren og direktøren av den britiske organisasjonen «Syrian Observatory for Human Rights»(SOHR), Rami Abdurraham, sier til The Guardian at de har vitner på at minst en spikerbombe ble brukt mot demonstrantene i den syriske byen Duma, som ligger nord for Damaskus.

I forkant av at inspektører fra Den arabiske ligaen skulle komme til byen for å overvåke situasjonen, gikk 70 000 demonstranter til rådhuset for å demonstrere mot det sittende regimet.

Ifølge Abdurraham startet da sikkehetstyrker å skyte på demonstrantene med tåregass.

Da dette ikke hjalp, valgte sikkerhetstyrkene å bruke en spikerbome.

Mer enn 24 mennesker skal ha blitt skadd, forteller Abdurraham.

Han sier til The Guardian at dette ikke er første gang han har hørt at sikkerhetstyrkene bruker spikerbomber.

«Men tidligere har jeg ikke trodd på dem», sier Abdurraham, som forteller at inspektørene fra Den Arabiske Ligaen skal besøke de skadde på sykehuset.

Avgjørende dag Både The Financial Times og Reuters melder at hundretusenvis av demonstranter krevd Syria president Bashar al-Assads avgang i dag. Flere analytikere mener at dagen i dag vil være avgjørende for demonstrantene.

En syrisk aktivist, Abu Hisham, sier til Reuters at «Denne fredagen er anderledes fra alle de andre fredager»

- Denne fredagen er annerledes enn enhver annen fredag. Det har skjedd en endring. Folk er ivrige etter å nå observatørene og fortelle dem om sin lidelse, sier aktivist Abu Hisham i Hama.

250 000 mennesker Rundt 250 000 mennesker samlet seg på 74 ulike steder bare i den nordvestre provinsen Idlib, ifølge menneskerettsgruppa SOHR.

I tillegg skal mer enn 60 000 syrere ha møtt opp for å demonstrere i Damaskus gater.

Al Jazeera viste bilder av tusenvis av demonstranter i byen Homs, og også i byene Banash, Ariha, Sarakeb, Maarat al-Numan

SOHR melder at ti demonstranter skal være drept i dag. Reuters melder også at stein skal ha bli kastet mot sikkerhetstyrkene i byen Duma.

En syrisk aktivist sier til The Guardian at syriske styrker åpnet ild mot demonstranter i den syriske byen Hama i dag.

«Fem aktivister ble martyrer i dag og minst 20 mennesker ble skadd», sier han til The Guardian. Ytterligere fem demonstranter skal være drept i Deraa, 25 skadd i Idlib og minst 20 skal være skadd i en forstad til Damaskus.