Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sikkerhetsvakt arrestert for de Klerk-drapet

Politiet i Sør-Afrika arresterte torsdag en sikkerhetsvakt som er mistenkt for drapet på landets tidligere førstekone, Marike de Klerk (64).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-kona til Sør-Afrikas tidligere president Frederik de Klerk, Marike de Klerk, ble tirsdag funnet knivstukket og kvalt i sin luksuriøse strandleilighet i Cape Town. Drapet skal ifølge etterforskerne ha skjedd 35 timer tidligere, tidlig mandag morgen.

Mannen som er arrestert arbeidet i området hvor de Klerk bodde som sikkerhetsvakt. Politiet opplyser at de har nok bevis til å holde på mannen, men vil ikke gå ut med ytterligerer detaljer. Ifølge Cape Town-avisa Independent har etterforskerne nær sagt jobbet døgnet rundt med denne saken.

Polititalsmann Wicus Holtzhausen sa i går at Marika kan ha kjent personen som drepte henne, siden det ikke var noen ting som tydet på at drapsmannen har brutt seg inn i leiligheten.

Ingenting skal ha blitt stjålet fra Marikas leilighet.

Sør-Afrika er et av verdens mest voldelige land. Ifjor ble 21 000 mennesker drept.

Politisk aktiv

Marike de Klerk var kona til Sør-Afrikas siste apartheidpresident, Frederik de Klerk. Også Marike var politisk aktiv og ledet kvinneorganisasjonen til mannens parti.

De skiltes etter 39 års ekteskap i 1998. Fem år tidligere mottok Frederik de Klerk Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela. Året etter tok Mandela over som landets første fargede president.

I et intervju med Frederik de Klerk i Dagbladets fredsprisbilag i går, sier han at Sør-Afrika kunne kvittet seg med aphartheid for førti år siden. Han føler likevel ikke at han mottok fredsprisen med en bismak.

- Jeg ser ikke på meg selv som en representant for den tidligere fangevokteren. Jeg ser på meg selv som mannen som åpnet celledøra til Mandela. Og jeg tror det er slik Mandela ser på meg, sier de Klerk.

DREPT: Tidligere førstedame Marike de Klerk ble i går funnet drept i sitt hjem. Her avbildet i 1994 sammen med sin daværende ektemann, Sør-Afrikas president de Klerk.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart