Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sikkerhetsvakt forteller om dramatikken: Tre år gammel brannskadd jente sto alene på perrongen og gråt

Sikkerhetsvakten Youssef Benayad Daoudi var en av de første som kom til Maelbeek metrostasjon etter eksplosjonen, ifølge Le Monde.

EVAKUERES: Dette bildet viser passasjerer som blir evakuert ut av et tog mellom Art-Lois og Maelbeek stasjon. Like før har det gått av en bombe i vogn nummer to på toget som står stille på Maelbeek stasjon. Foto: EPA / NTB Scanpix
EVAKUERES: Dette bildet viser passasjerer som blir evakuert ut av et tog mellom Art-Lois og Maelbeek stasjon. Like før har det gått av en bombe i vogn nummer to på toget som står stille på Maelbeek stasjon. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 9.11 tirsdag morgen trykket Khalid El Bakraoui på en knapp på bombebeltet sitt.

I vogn nummer to på T-banetoget som sto stille på Maelbeek stasjon, sprengte han seg selv i lufta og tok med seg minst 20 personer i døden.

En time tidligere forårsaket Ibrahim, Khalids bror, et blodbad på Zaventem lufthavn, med bomba han trillet inn på ei bagasjetralle.

Klokka 9.15 mottar Youssef Benayad Daoudi (42) en nødmelding mens han kjører rundt i EU-hovedstaden. Sikkerhetsvakten, som jobber for Brussels kollektivtransportselskap, STIB, skrur på sirenen, og klokka 9.22 står han utenfor Maelbeek-stasjonen. Det skriver den franske avisa Le Monde.

Jenta på perrongen Sikkerhetsvakten, som Le Monde beskriver som «kraftig og atletisk bygd», var en av de første som kom til åstedet Maelbeek - som klokka 9.22 spydde ut røyk.

EKSPLOSJON: Her har det nettopp eksplodert under bakken. Sikkerhetsvakten Youssef Benayad Daoudi var en av de første som kom til Maelbeek metrostasjon etter eksplosjonen, ifølge Le Monde. Han reddet flere liv. Foto: Skjermdump / Reuters
EKSPLOSJON: Her har det nettopp eksplodert under bakken. Sikkerhetsvakten Youssef Benayad Daoudi var en av de første som kom til Maelbeek metrostasjon etter eksplosjonen, ifølge Le Monde. Han reddet flere liv. Foto: Skjermdump / Reuters Vis mer

Daoudi og hans kollega så skrekkslagne passasjerer med lettere skader komme løpende opp fra undergrunnen.

Synet som møtte Daoudi, vil han aldri glemme. Det første han så var ei lita tre år gammel jente.

- Hun hadde brannskader og sto alene på plattformen og gråt. Hennes mor hadde blitt dreot av eksplosjonen. Faren så vi ikke, kanskje han også var død, sier Daoudi, som overfor avisa forteller at hodet hans har gått i spinn timene etter synet som møtte ham.

Han reddet ut den gråtende jenta fra røykhavet, og løp ned til perrongen igjen, og ifølge Le Monde reddet han så ut et dusin mennesker som alle var kritisk skadde.

- Barbarisk Daoudi forteller at han tjenestegjorde i luftforsvaret, så han opplevde aldri noen krigsscener i sin militærkarriere. Det som møtte ham nede på t-banen tirsdag morgen sliter han med å sette ord på.

MAELBEEK: Slik så det ut på tirsdag utenfor Maelbeek metrostasjon. Røde kors hadde satt opp telt i gatene og politiet hadde sperret av området. Foto:AFP PHOTO / Belga / LAURIE DIEFFEMBACQ / NTB scanpix
MAELBEEK: Slik så det ut på tirsdag utenfor Maelbeek metrostasjon. Røde kors hadde satt opp telt i gatene og politiet hadde sperret av området. Foto:AFP PHOTO / Belga / LAURIE DIEFFEMBACQ / NTB scanpix Vis mer

- Det var barbarisk, det er alt det var, sier han.

Det er ennå usikkert om faren til den tre år gamle jenta Daoudi reddet også døde i angrepet, forteller Daoudi. Belgiske myndigheter har ennå ikke formelt identifisert noen av de til nå 31 personene som er bekreftet drept under i angrepene i Brussel.

- Vi er sterkere Metroen i Brussel var åpen onsdag, men det var flere t-baneførere som ikke møtte på jobb i frykt for flere angrep. Andre ønsket å vise at de var «sterkere enn terroristene».

Christian Delhasse, som førte t-banetoget som sprengte på Maelbeek stasjon, kom fra angrepet med livet i behold. Han skal ifølge Le Monde ha utøvd førstehjelp på skadde.

Ifølge belgiske medier hjalp ham også til med å evakuere kritisk skadde passasjerer, mens han selv var i sjokk omringet av døde mennesker.

REDNINGSMANNSKAPER: Dette bildet viser en redningsarbeider i nærheten av Maelbeek stasjon tirsdag. Foto: AFP PHOTO / BELGA / HATIM KAGHAT / NTB scanpix
REDNINGSMANNSKAPER: Dette bildet viser en redningsarbeider i nærheten av Maelbeek stasjon tirsdag. Foto: AFP PHOTO / BELGA / HATIM KAGHAT / NTB scanpix Vis mer

Dagen etter var han tilbake på jobb. Belgisk presse har gitt ham heltestatus, men statusen avviser Delhasse.

- Jeg er en T-banefører som gjorde jobben min. Alle andre førere ville gjort det samme under de omstendighetene som var. Heltene er brannmennene, politiet og militæret, skriver han i en status på sin Facebook-profil.

- Utenfor livsfare Sikkerhetsvakten Daoudi trosset terrorfrykten og har møtt på jobb hele uka, til tross for de sterke inntrykkene.

- Jeg kan ikke slutte på jobb. Hvis ikke jeg drar på jobb, vil bildene i hodet mitt hjemsøke meg.

Tirsdag kveld, da han kom hjem, omfavnet han sin bare 1 år og 11 måneder gamle sønn. Så ringte han sykehuset.

Han ønsket å vite hvordan det gikk med jenta.

- Hun var utenfor livsfare.

(Dagbladet har både i Brussel og fra Oslo forsøkt å komme i kontakt med Daoudi, men vi har ikke lyktes.)

SAMLET SEG: Brussels befolkning samlet i gatene for å hedre ofrene. Foto:
/ AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN / NTB Scanpix
SAMLET SEG: Brussels befolkning samlet i gatene for å hedre ofrene. Foto: / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart