Sikkerhetsvakt ved Saddams henrettelse arrestert

Tatt for å ha filmet mobilvideoen fra eks-diktatorens henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det bekrefter en rådgiver for Iraks statsminister overfor CNN.

Sikkerhetsvakten mistenkes for å ha filmet og distribuert videoen som har skapt opptøyer blant sunnimuslimer i Irak.

Samtidig melder Sky News at mannen som stod bak den amatørvideoen av Saddam Hussein nå er arrestert.

- Det var en person som hadde overoppsyn med henrettelsen og han er nå under etterforskning, sier Nouri al Malikis rådgiver til Sky.

Nouri al-Malikis politiske rådgiver Sadiq al-Rikabi sier til The Times at vakten ble arrestert i går kveld, etter en etterforskning av hvem som filmet amatørvideoen av Saddam Husseins henrettelse.

- Denne feilen ble etterforsket og nå er personen som tok denne videoen og sendte den ut blitt identifisert og arrestert, sier Rikabi.

- Nå vil vi finne ut av om han gjorde dette med hensikt, om noen bad ham videofilme, eller om han ikke forstod konsekvensene.

Ribaki understreker at statsminister Maliki ønsket at henrettelsen av Saddam Hussein skulle være en avdempet hendelse og at alle vitnene som var tilstede i rommet hadde fått sine mobiltelefoner fjernet før henrettelsen.

UAUTORISERT: Irakiske myndigheter har satt i gang full granskning etter den uautoriserte mobilvideoen fra Saddam Husseins henrettelse. Foto: SCANPIX/AP
UAUTORISERT: Irakiske myndigheter har satt i gang full granskning etter den uautoriserte mobilvideoen fra Saddam Husseins henrettelse. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Statsministeren ønsket ikke hevn; han ønsket rettferdighet, sier Rikabi.

- Ikke lynsjing

Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Mowaffak al-Rubaie sier til CNN at henrettelsen «ikke var sekterisk lynsjing» og at noe av oppførselen i henrettelseskammeret var «uakseptabel».

- Jeg tror at hele prosessen var infiltrert av mennesker som har interesse av å trappe opp volden. De ønsket å fremme en politisk sak for seg selv eller for deres gruppe eller for deres leder eller hvasomhelst, sier al-Rubaie.

Han sier også at det var personer tilstede under henrettelsen som han ikke kjente og som ikke var bødler.

Skrek skjellsord

Ifølge den offisielle videoen irakiske myndigheter sendte ut, foregikk henrettelsen av Saddam Hussein på verdig måte. Men den uoffisielle videoen avslørte at de sjiamuslimske vaktene og vitnene skrek skjellsord og slagord mot den sunnimuslimske eks-diktatoren i minuttene før falllemmen gikk opp.

På videoen høres tydelig hvordan flere roper:

Sikkerhetsvakt ved Saddams henrettelse arrestert

- Moktada, Moktada, Moktada!

De siktet til Moktada al-Sadr, en sjiamuslimsk leder og sønn av en sjiamuslimsk geistlig som mange mener Husseins regime tok livet av. Kort tid før Saddam henrettes høres også spottende «dra til helvete» på amatørvideoen.

Mange sunnimuslimer i Irak er rasende over at noen som deltok på henrettelsen er Sadr-tilhenger, melder Al-Jazeera. Videoen har derfor ført til massive protester og demonstrasjoner blant sunnier i Saddam Husseins hjemby Tikrit.

Irakiske myndigheter varslet mandag at de ville granske hvordan noen klarte å smugle med seg en mobiltelefon med kamera inn i rommet hvor hengingen foregikk.

– De har skadet Sadr-bevegelsens image. Det skulle ikke ha skjedd. Før vi gikk inn i rommet hadde vi avtalt at ingen skulle ha med mobiltelefon, sa Malikis rådgiver Sami al-Askari til Reuters.

Iraks sjiamuslimske regjering har også beordret full etterforskning av vaktenes oppførsel under eks-diktatorens henrettelse, skriver New York Times.