<strong>FORELDRENE TIL KIM WALL:</strong> Mor Ingrid Wall og far Joachim Wall. Foto: AFP
/ Angela Weiss
FORELDRENE TIL KIM WALL: Mor Ingrid Wall og far Joachim Wall. Foto: AFP / Angela Weiss Vis mer

Foreldrene til avdøde Kim Wall snakker ut hos Skavlan:

- Sikkerhetsvakten ga meg bare en stor klem og sa: «Hele det danske folk er med dere»

Én hendelse husker far Joachim Wall spesielt godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I august i fjor ble journalisten Kim Wall drept da hun jobbet med en reportasje om den danske ubåtbyggeren og hobbyingeniøren Peter Madsen.

I fredagens Skavlan gjester Kim Walls foreldre for å fortelle om tiden etter det brutale drapet av datteren.

Foreldrene til Kim gjør en uvanlig opptreden ved å stille opp i TV-programmet for å fortelle om alt fra uvisstheten om den først savnede Kim, til sorgen som oppsto da dødsårsaken ble avklart.

Men året foreldrene legger bak seg har også inneholdt trøstende lyspunkter.

Ble stoppet av vakt

Under intervjuet forteller Joachim Wall om en hendelse dagen før Madsens dom ble offentligjort i tingretten. Ingrid og Joachim Wall var på vei til USA for å dele ut en pris til en minnestund for datteren, da de ble stoppet av en vakt på Kastrup.

Sikkerhetsvakten ville si noe, forteller far Joachim i TV-programmet.

- «Stå der! Jeg kjenner deg igjen fra TV og vil bare gi deg en stor klem», sa hun. Og så ga hun meg en klem og sa videre: «du skal vite at hele det danske folk er med dere». Denne episoden sitter fortsatt i minnet og jeg kommer aldri til å glemme det.

Ubåtsaken

  • En av verdens største privatbygde ubåter, UC3 Nautilus, forlot havnen i København torsdag 10. august 2017 med to personer om bord – Peter Madsen (47) og den svenske journalisten Kim Wall (30), som skulle lage reportasje om Madsen.
  • Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.
  • Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank den. Madsen ble berget. Han forklarte at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere. Da Madsen kom i land, ble han pågrepet.
  • 25. april i år ble Madsen funnet skyldig i drap, seksuell mishandling og likskjending.
  • Han ble dømt til livsvarig fengsel, men anket på stedet. Under rettssaken nektet Madsen for drapet. Han anket likevel ikke skyldspørsmålet i saken, kun straffeutmålingen.
  • Ankesaken ble avsluttet med ny straffeutmåling onsdag 26. september. Livstidsdommen fra den første rettssaken ble opprettholdt.

Kilder: NTB, Ritzau, dansk påtalemyndighet

Kim Wall-stipendiat

21. november holder Publicistklubben Södra sitt første Kim Wall-stipendiat i Malmö, med støtte og godkjennelse fra familien.

En av de medvirkende er den danske journalisten Anne Kirstine Hermann som var årets mottaker av Kim Wall Memorial Funds reportasjestipend. Hermann jobber med den lange reportasjen i Kim Walls ånd.

Skavlan vises på TV2 klokka 21:25 i morgen, fredag kveld.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer