Sikkerhetsvaktene fryktet koffert inneholdt bombemateriale

Men lot den slippe gjennom kontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet.no): Det er duket for en skikkelig oppvask blant sikkerhetspersonalet på Gardermoen, etter kveldens bombealarm.

Vaktene i sikkerhetskontrollen mente at en koffert inneholdt elektroder, organisk materiale og en klokke, noe som ble definert som «bombemateriale».

Likevel klarte de miste kofferten av syne da den kom ut av røntgenkontrollen, slik at mannen som eide den kunne plukke den med seg og rusle rolig bort fra sikkerhetskontrollen.

Skal ikke forekomme

- Vi var ikke raske nok. Akkurat hvordan dette har skjedd, må vi se nærmere på. Men dette skal ikke forekomme, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til Dagbladet.no i kveld.

Mannen ble fanget opp av overvåkningskameraet i kontrollen, og vekterne gikk rundt i avgangshallen med en A4-print av bildet fra overvåkningskameraet.

Direktør Espen Ettre ved Oslo Lufthavn AS sier til Dagbladet.no at det kan ha vært gjort en tabbe i sikkerhetskotnrollen.

- Jeg kan ikke si at det er gjort noe feil, men det kan ha vært gjort en feiltolkning. Jeg har ikke sett hendelsen selv ennå. Vi skal ta en evaluering etterpå.

Sikkerhetsvaktene fryktet koffert inneholdt bombemateriale

Det tok rundt 90 minutter før situasjonen endelig ble avklart.

- Mannen og kofferten ble funnet inne i avgangshallen. Det var en nordmann på reise innenlands. Han er utenfor enhver mistanke, og er på vei til reisemålet sammen med kofferten, opplyser vaktleder Kåre Sefland ved politistasjonen på Gardermoen til Dagbladet.no.

- Han viste trolig ikke at han var ettersøkt, og han ble raskt sjekket ut av saken etter en prat med sikkerhetsmannskapene på flyplassen og med oss. Hvordan kofferten kunne passere når kontrollørene først så noe de ville sjekke, vet ikke politiet noe om. Det er flyplassledelsens ansvar å holde rede på, sier politiets vaktleder på Gardermoen.

Forsinkelser

Flyplassen måtte evakueres, og det ble slått full alarm.

Evakuering ble iiverksatt klokka 16.33, og klokka 17.18 fikk passasjerene komme inn igjen.

Det fører til at flytrafikken ved Gardermoen er mellom én og to timer forsinket i kveld.

- Dette får ringvirkninger utover hele kvelden. Mellom 4000 og 5000 passajerer blir berørt, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til Dagbladet.no.

  • Sjekk forsinkelsene her eller her.