- VENTET PAKKE: En sikkerhetsvakt har forklart at han trodde Breivik kom i en Mercedes, og at han skulle levere ei pakke. Foto: Med tillatelse av ABC Nyheter
- VENTET PAKKE: En sikkerhetsvakt har forklart at han trodde Breivik kom i en Mercedes, og at han skulle levere ei pakke. Foto: Med tillatelse av ABC NyheterVis mer

- Sikkerhetsvaktene reagerte ikke på Breivik

Etterspurte bare ei pakke som skulle komme, og la ikke merke til den bevæpnede terroristen i politiuniform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge ABC Nyheter har en vaktførstebetjent fra regjeringskvartalet i avhør forklart at han trodde Anders Behring Breivik skulle levere ei pakke da han kom i varebil 22. juli.

Samme kveld Vaktførstebetjenten forklarte ifølge ABC Nyheter at han rett før klokka 1530 så en hvit varebil parkere ved H-blokka. Han trodde bilen var en Mercedes, at mannen som så gikk ut av den hadde vekteruniform og at han holdt et ark i hånda.

I virkeligheten var mannen Anders Behring Breivik, iført en hjemmelaget politiuniform og med en ladd pistol i hånda.

Avhøret fant sted allerede samme kveld, få timer etter terrorangrepene, og vakta jobbet i sentralen under bakkeplan i Høyblokka.

Tok telefon Da Breivik gikk mot Y-blokka, vekk fra overvåkingskameraet, ringte vaktmannen til resepsjonen for å høre om noen - mannen i varebilen - hadde levert fra seg noe.

Ifølge ABC Nyheter har vaktmannen forklart at han så tittet tilbake på kameraskjermen. Da så han ikke varebilen til Breivik.

Så smalt det.

Politiet ble ikke varslet, ifølge opplysningene som framkom i avhøret.

- Prøvde å spore I ei pressemelding i formiddag oppga Departementenes servicesenter (DSS) en annen forklaring.

- Det ble registrert at en ukjent varebil hadde parkert foran inngangen til H-blokka, 22. juli, meldte DSS.

DSS meldte at vaktsentralen ble rutinemessig varslet og det ble satt i gang arbeid for å identifisere føreren, via bilnummeret på kjøretøyet. Vaktene skal også ha forsøkt å finne ut hvor det ble av føreren av bilen - Anders Behring Breivik.

- Det er ikke grunnlag for påstander i media om at det fra sikkerhetspersonellet ikke ble grepet inn, disse opptrådte i hht sin instruks, mener servicesenteret.

PÅ KAMERA: Breivik i hjemmelaget uniform, på vei bort mot fluktbilen. Foto: Fra ABC Nyheter
PÅ KAMERA: Breivik i hjemmelaget uniform, på vei bort mot fluktbilen. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer