- Sikkert ting jeg kunne ha gjort annerledes

Men angeren holder Støre for seg selv.

MEDIETRØKK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener han har forsøkt å redegjøre for sine vurderinger i Tschudi-saken «så pliktskyldig som mulig»: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MEDIETRØKK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener han har forsøkt å redegjøre for sine vurderinger i Tschudi-saken «så pliktskyldig som mulig»: Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dersom jeg hadde gått til Justisdepartementets lovavdeling i 2008 og fått gjennomført en habilitetsvurdering, ville jeg kanskje sluppet en del spørsmål som blir reist nå, uten at det er helt sikkert. Så i det ligger det jo en erkjennelse. Men jeg står inne for min avgjørelse fra den gangen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Dagbladet treffer ham på kontoret i Utenriksdepartementet kort tid etter råkjøret i kontrollhøringen. Støre framstår rakrygget, om enn litt lei av å svare på spørsmål om sitt forhold til milliardærrederen Felix Tschudi.

Det er ting han sikkert kunne ha gjort annerledes i håndteringen av saken, innrømmer han.

Men utenriksministeren understreker at han har forsøkt å redegjøre for sine vurderinger i saken «så pliktskyldig som mulig»:

- Så er det klart at i det trykket av spørsmål fra mediene, så er det klart at det har vært svar eller en vektlegging som kunne ha vært annerledes. Men hovedbildet står jeg inne for.

Holder angeren for seg
Støre mener han har fulgt retningslinjene som sier at statsråder i habilitetstvil skal søke råd hos Justisdepartmentets lovavdeling.

- Jeg hadde ikke den tvilen, så jeg gjorde det ikke, sier han, og legger til at han reagerer på at «noen mener det er rettshaversk å si det».

- Men det er sannheten om hvordan det var. Så får jeg bli bedømt på det. Og jeg vet jo at deler av Stortinget vil kritisere de vurderingene. Det er en ærlig sak.

- Men angrer du på noe?

- I ettertid har jeg sagt at dersom en slik habilitetsvurdering fra lovavdelingen hadde ført til at vi hadde fått snakke om noe annet de siste sju ukene, så hadde det vært fristende. Men det blir en hypotetisk problemstilling. Jeg tenker at det jeg måtte angre på og kunne tenke meg å ha gjort annerledes, det skal jeg kanskje få lov til holde for meg selv og lære av det til en annen gang.

Mediestom
Utenriksministeren har vært i hardt vær siden Dagbladet avslørte saken 20. mars. Medietrykket har gjort det det vanskelig å kommunisere hvordan han vurderte saken da han behandlet den i 2008, forteller Støre. Han gjentar derfor at han mener at det avgjørende var at søknaden kom fra Norges Rederiforbund, og at at vennskapet med Felix Tschudi uansett ikke gjør ham inhabil, ifølge ham selv.

- Det er disse to sidene jeg mener det er viktig å få fram. Jeg kan se at det å gi det svaret slik at det oppfattes helt klart, kan være vanskelig. Men det får være en utfordring, så får jeg heller gjenta det og håpe at det sitter.

Han mener dessuten at «trykket i spørsmålene» kan mistenkeliggjøre noe det ikke er grunn til å ha mistenksomhet rundt.

- Det er grunn til å minne om at det ikke er mistenkelig å ha venner og å gå i private lag. Men som statsråd bør man være forberedt på å være helt åpen om det, og det mener jeg at jeg har vært.

- Men ser du at det har vært grunn til være mistenksom her? I et møtereferat går det blant annet fram at din statsekretær hadde «godkjent og annonserte» UDs støtte til prosjektet over to uker før søknaden var sendt.

- Jo, men det var den tredje møtet den måneden, og da hadde man snakket seg fram til en forståelse for hva dette kunne bli. Hadde det vært bokstavelig det som stod der, kunne de fått støtten uka etter. Men det tok altså fem uker, fordi det gikk gjennom en grundig prosess, sier Støre.

PÅ RADAREN: Støre sier at han har hatt, og fortsatt har, rederen og vennen Felix Tschudi på radaren. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
PÅ RADAREN: Støre sier at han har hatt, og fortsatt har, rederen og vennen Felix Tschudi på radaren. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Ba aldri om råd
Under gårsdagens høring sa Støre at han informerte embetsverket i UD om forholdet til Tschudi da han tiltrådte som statsråd i 2005. Likevel søkte han ikke råd fra noen i forkant av den omstridte tildelingen.

- Men dersom det ikke var grunn til å stille spørsmål ved ditt forhold til Felix Tschudi og habiliteten rundt det, hvorfor tok du det da opp med embetsverket da du ble statsråd?

- Jeg mener at det var riktig å si ifra, for selv om vennskapet vårt ikke er inhabiliserende så var det en faktor som medarbeiderne mine burde vite om. Det er et aktsomhetshensyn jeg har tatt.

- Når du mener at det er lurt at embetsverket kjenner til vennskapsforholdet til Tsschudi, så er jo det å anerkjenne at det kan stilles spørsmål rundt dette. Hvorfor søkte du da ikke råd om dette i den konkrete saken?

- Det skjønner jeg at du spør om. Men svaret er at jeg ikke gjorde det. Men selv om du setter deg ned og kommer til at det ikke er et habiltietsspørsmål, så har du hatt det på radaren. For en slik vurdering handler ikke bare om vennskapet, men også om sak og sammenheng. Så det er vel det jeg har hatt: Jeg har hatt Tschudi på radaren, og har det fortsatt.

Spøker for 17. mai-middag
Støre vil ikke svare på om han vil benytte seg av den stående invitasjonen til Felix Tschudis tradisjonelle 17. mai-middag. Det er en privatsak, mener han.

- Men jeg ser opptil et par grunner til at jeg ikke skal det, blant annet fordi jeg tipper det vil være stor interesse om det, sier Støre.

GRILLES: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans tidligere statssekretær ble stilt til veggs under mandagens høring. (Ap) Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GRILLES: Utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans tidligere statssekretær ble stilt til veggs under mandagens høring. (Ap) Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer