Sikler etter milliardærene

Askers ordfører kan få økte sårt tiltrengte skatteinntekter om han er positiv til Kjell Inge Røkke og hans byggeplaner i strandsonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor betalte Kjell Inge Røkke, bosatt i Oslo, 14,5 millioner kroner i skatt. Flytter han til Asker, vil kommunen kunne nyte godt av millioner av skattekroner fra ham.

-  Ja, vi trenger sårt større skatteinntekter, og ville være glade for å få Røkke som innbygger, sier ordfører Morten Strand.

Asker opplever i likhet med en mengde andre kommuner et dramatisk fall i personskatteinntektene i år, og sliter med økonomien.

En perle av en tomt

Nå ønsker Røkke (45) og hans kjæreste Anne Grete Eidsvig (38) å bygge hus på attraktive Konglungen, der de har kjøpt to naboeiendommer på til sammen 13 mål.

Hvorvidt de blir innbyggere, avhenger nå langt på vei av kommunens goodwill i byggesaken.

Det står et hus på hver av eiendommene i Konglungveien 48/50 i dag, og det ene er registrert hos Riksantikvaren som bevaringsverdig.

-  Det står også i 25-meterssonen, og er dermed uansett omfattet av strenge restriksjoner. Det kan ikke uten videre rives for å bli erstattet av noe nytt og annerledes, men man kan eventuelt utvide det i bakkant, sier ordføreren.

Det andre huset, som ligger noe lenger fra strandkanten, er det lettere å gjøre noe med, eventuelt rive.

-  Spørsmål om riving er ikke på dagsordenen så langt, sier Strand.

En underjordisk gang?

Etter det Dagbladet forstår drøftes mulighetene for å binde de to husene sammen underjordisk og ved å bygge forsiktig i terrenget over bakken, for eksempel med naturstein og glass.

Arkitekt Jan Inge Lindeberg og ordfører Morten Strand har denne uka hatt et møte om byggeplanene, der Strand manet til forsiktighet:

-  Dersom kjøpet blir noe av - og byggingen - må Røkke og Eidsvig følge de bestemmelser kommunen har i sin kommuneplan og kommende reguleringsplan. Siden reguleringsplanen for dette området er under arbeid nå, må arkitekten derfor ha tett kontakt med vår administrasjon underveis, sier ordføreren.

Han legger til at ingen absolutte regler finnes, men at hver enkelt byggesak i slike sårbare områder blir skjønnsmessig vurdert.

Kjøpekontrakten er ikke underskrevet. Kjøperne har reservert seg mot at de får den byggetillatelsen de ønsker på de to tomtene.

IDYLL I ASKER: Disse to eiendommene ønsker Kjell Inge Røkke og kjæresten å bygge bolig på. Huset t.h. er registrert som kulturminne og ligger så nær sjøen at det ikke kan rives. Det røde har mer hyttepreg.