<strong>Fiskeriminister Elisabeth Aspaker:</strong> Håper på et nytt industrieventyr i Norge. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker: Håper på et nytt industrieventyr i Norge. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen Vis mer

Sikler på norsk fisketeknologi

Portugal svermer for den nye offshore oppdrettsteknologien som utvikles i Norge. Fiskeriministeren ser store muligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Det olje- og offshoretunge industrikonsernet Kongsberg Gruppen er gjennom et datterselskap engasjert av SalMar for å utvikle ulike teknologiske løsninger for verdens første offshorebaserte oppdrettsmerd. Å flytte anleggene til havs skal løse problemer som lakselus, vannkvalitet og arealmangel i fjordene.

Ser et enormt potensial - Vi har vurdert å gå inn i oppdrett lenge, og ser et enormt potensial for våre løsninger på mange områder, sier Frank Reier Knudsen, ansvarlig for fiskeriforskning i Kongsberg Maritime, til Finansavisen.

Finansavisen kan fortelle at SalMars planlagte havmerd er 110 meter i diameter, 67 meter høy og vil romme 6.000 tonn fisk. Kongsberg Maritime skal levere løsninger for blant annet kommunikasjon, navigasjon, fôring, overvåkning av biomasse gjennom ekkolodd og andre målesystemer.

En halv milliard kroner Prosjektet er anslått å koste SalMar nærmere en halv milliard kroner, skriver Finansavisen torsdag.

Et nytt industrieventyr Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) tror havmerdprosjektet kan være starten på et nytt industrieventyr for Norge. Mens Spania viser stor interesse for den landbaserte oppdrettsteknologien som utvikles her til lands, er Portugal ivrige på å lære mer om offshoresatsingen.

- De følger intenst med på dette. Portugal har en kyst som er temmelig røff, uten fjorder å gjemme seg i. Dermed er de helt avhengig av å få på plass en teknologi som tåler mer værharde forhold, sier Aspaker til Finansavisen.

- Lakseproduksjonen vil nok fortsatt ligge i de fire store produsentlandene vi har i dag, Norge, Chile, Skottland og Canada. Men teknologien og utstyret kan enkelt anvendes på andre arter, avslutter Aspaker.

Flere økonominyheter Stig Myrseth stokker om — anbefaler seks aksjer
Lånte penger av pappa - skapte millionsuksess
Sykepleieren ble gründer - selger hygeniske artikler for millioner på nett

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer