- Sikre død å bli sendt tilbake

Andrey Medvedev, tidligere kommandohavende i den beryktede leiesoldatgruppa Wagner, frykter å bli sendt tilbake til Russland.

FLYKTET: Den tidligere Wagner-kommandanten Andrej Medvedev tryglet Putin om hjelp - nå har han flyktet til Norge. Video: Twitter / Telegram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sier hans forsvarer, Brynjulf Risnes, til Dagbladet.

- Han regner det som en sikker død å bli sendt tilbake. Det er vanskelig å si hvor sikkert det er, men han mener det er en betydelig risiko for represalier, sier Risnes.

Andrey Medvedev ble natt til fredag pågrepet i Pasvik i Finnmark, mistenkt for å ha tatt seg ulovlig inn i Norge fra Russland gjennom Pasvikdalen.

Bilder publisert av menneskerettsorganisasjonen Gulagu på Telegram, viser skrubbsår Medvedev skal ha fått av piggtrådgjerder på grensa.

- I går klaget Andrey på feber og at han ikke følte seg bra, i tillegg til smerter i forbindelse med sårene, skriver Gulagu.

- Ikke vant til å stole på myndigheter

Medvedevs forsvarer, Brynjulf Risnes, sier at hans klient er sliten.

- Virkeligheten begynner å gå opp for ham. Han er ikke vant til å stole på myndigheter, og det tar tid før han forstår at han er kommet i trygghet.

Når det kommer til hvordan forsvareren anser sikkerhetssituasjonen rundt hans klient, svarer han at han vil tro at både PST og Politiets utlendingsenhet vurderer disse spørsmålene.

- Er det satt i gang ekstraordinære tiltak knyttet til hans sikkerhet?

- Ja. Men det kan jeg ikke utdype, sier Risnes.

Medvedev flyktet først fra Ukraina til Russland, hvor han forlot Wagner-gruppa. Han forsøkte ifølge sin forsvarer å skjule seg så godt han kunne, men at han i samråd med sine rådgivere kom fram til at det ble for vanskelig.

- De måtte komme seg unna. Han hadde en opplevelse av å bli fulgt, og var redd for at de kunne slå til mot ham. Hans rådgivere kom fram til at den norske ruten var den beste å velge. Hvilke vurderinger de gjorde rundt det, er jeg usikker på, sier advokaten.

«Putins kokk» kommenterer saken

Nå har Wagner-gruppas leder, Putin-vennen Jevgenij Prigozjin, uttalt seg om saken.

Gjennom sin pressetjeneste har Wagner-gruppa publisert sitt svar på et spørsmål fra Aftenposten om hvordan de stiller seg til saken.

Her siteres Jevgenij Prigozjin selv på at Medvedev har vært tilknyttet dem. Uttalelsene er ikke verifiserte.

- Medvedev jobbet i en norsk bataljon ved navn Nidhogg, siden han hadde norsk statsborgerskap, heter det i svaret.

NRK har vært i kontakt med advokat Brynjulf Risnes, som avviser at Medvedev har hatt norsk statsborgerskap eller tilknytning til Norge.

- Dette høres ut som en merkelig bortforklaring, sier han til kanalen.

Videre hevder de at Medvedev står på deres ettersøkt-liste. De anklager Medvedev for å ha forsøkt å mishandle fanger, og hevder han burde vært anholdt.

- Vær forsiktig, han er svært farlig, siteres Prigozjin på.

Gulagu skriver at de ventet på Prigozjins reaksjon, og at de forventet at han ville være rasende og snakke tull.

- Vi tok ikke feil, skriver de på Telegram.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke hørt om noen «norsk» bataljon eller gruppering i Wagner-gruppen, skriver TV 2.

– Jeg skal ikke avkrefte det, men det er ukjent for oss. Hvis det finnes noe sånt, er det andre i tillegg til PST som kan vite det, som Etterretningstjenesten, sier Erik Veum, seniorrådgiver i PST, til TV 2.

Ba om hjelp i desember

Gangen videre er i hovedsak å få asylsøknaden hans behandlet. Medvedev vil også gi informasjon til norske myndigheter om det han vet om krigen i Ukraina.

- Har han mottatt trusler eller liknende, etter at han kom til Norge?

- Ikke meg bekjent. Noe av min oppgave er å prøve å forsikre ham om at han vil få en ordentlig behandling av asylsøknaden, og at ingen har planer om å sende ham ut.

Det var menneskerettsorganisasjonen Gulagu.net som først meldte at Medvedev, som for kort tid siden var kommandohavende i en avdeling av den beryktede leiesoldatgruppa Wagner, hadde kommet seg inn i Norge.

Han skal ha kontaktet organisasjonen i desember, og bedt om hjelp til å unngå en tilsvarende straff som hans underordnede, Jevgenij Nuzjin, som ble henrettet på brutalt vis av sine egne i november.

Han skal ha forlatt gruppa umiddelbart etter at hans firemånederskontrakt, signert 6. juli 2022, gikk ut, og siden vært på rømmen.

Vil vitne overfor norske myndigheter

I et intervju med den uavhengige russiske nettavisa The Insider hevdet Medvedev i midten av desember å ha sin tidligere arbeidsgiver etter seg.

- De jobber med å få folk til å forsvinne: De tar folk og dreper dem - enten i skjul eller i full offentlighet, som var tilfellet med Nuzjin, sa han til avisa.

I et intervju med Gulagu.net oppgir han å være villig til å vitne overfor norske myndigheter og i internasjonale straffeprosesser om det han har opplevd og vært vitne til.

Han har blant annet hevdet å kjenne til og ha bevitnet flere henrettelser av Wagner-soldater som har nektet å ta del i kamphandlinger i Ukraina.

Grensepasseringen skal ha skjedd torsdag, i nærheten av den russiske gruvebyen Nikel, som ligger 10 kilometer fra grensa mot Norge.

Det påfølgende hendelsesforløpet samsvarer med beskrivelsen gitt av Finnmark politidistrikt, som opplyser at den pågrepne mannen skal ha oppsøkt et privathus i grenseområdet og bedt om hjelp.

Det opplyser også Medvedev overfor Gulagu.net at han gjorde.

Udramatisk pågripelse

Politiet beskriver pågripelsen som udramatisk.

I intervjuet, som ble publisert tidlig søndag morgen, beskriver Medvedev dramatiske scener på andre sida av grensa: Han hevder å ha blitt skutt mot av russiske grensevakter mens han løp mot norskegrensa.

Han oppgir videre å være flyttet til Oslo, der han nå skal sitte i politiets varetekt.

Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo, som henviser til politiet i saken. Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Robin Fure, henviser til Politiets utlendingsenhet, da det er blitt en asylsak.

- Dette har jeg ikke tenkt å uttale meg om, utover at vi ikke uttaler oss om enkeltsaker, sier jourhavende jurist i Politiets utlendingsenhet, Jo Arne Måna, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer