Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sikre i et voldsherjet Kenya?

Er Kenya et trygt land for andre enn dem som danser etter president Daniel arap Mois pipe eller som tilhører hans stamme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vurderingen av forholdene i Kenya kan avgjøre om de kenyanske søstrene Karaka vil bli sendt fra Norge tilbake til hjemlandet, slik myndighetene ønsker. Namsretten skal nå avgjøre om utvisningen skal utsettes.

Deler av Kenya har de siste ukene opplevd en voldsbølge som har krevd godt over 100 menneskeliv. Angrepene er stort sett rettet mot folkegruppen kikuyuer, som er den gruppen Margareth Karaka og hennes tre barn tilhører.

Afrika-ekspert Bård Anders Andreassen ved Institutt for menneskeretter er nylig kommet hjem fra Kenya. Han betegner angrepene som alarmerende og mener dette ikke er noe godt tidspunkt for tilbakesending.

- Jeg ville vært svært varsom med å sende tilbake flyktninger, slik situasjonen i Kenya er i dag. Dette gjelder spesielt dersom de sendes tilbake til Rift Valley eller til andre voldsutsatte områder, som for eksempel kystområdene, sier Andreassen.

Han kjenner ikke Karaka-familiens sak, men mener at dersom Margareth Karaka som politisk aktiv har skaffet seg fiender i Kenya, vil det i ly av de urolighetene som hersker i landet for tiden være lettere å gjennomføre eventuelle hevnaksjoner mot henne.

Stilltiende aksept

Det er spesielt den enorme Rift Valley som er blitt rammet av volden de siste ukene. Angriperne synes i stor grad å tilhøre den etniske minoriteten kalenjin, som er president Mois stamme, og ofrene er som oftest kikuyu-bønder.

Valget før nyttår viste tydeligere enn noen gang tidligere hvilken splittet nasjon Kenya er. Kenyanere stemte i tråd med sin etniske tilhørighet. Det er 42 etniske folkegrupper i Kenya. De tre største er kikuyu, luo og luhya. Kalenjin er en liten gruppe, men den har makt og beskyttelse gjennom presidenten.

- Volden behøver ikke være utløst ovenfra, men at kalenjinene igjen fikk presidentmakten i valget, betyr at de har en slags beskyttelse. De vet at de kan gå langt i politisk voldsbruk uten at det vil bli grepet inn, sier Andreassen.

Den samme type uroligheter skjedde før og etter valget i 1992. Flere hundre ble drept og flere tusen drevet på flukt. Den gang ble det slått fast i en parlamentsrapport at sentrale nøkkelspillere i Mois regjering var direkte involvert.

Historisk konflikt

Da var det også Rift Valley som var hovedarena for det blodige spillet. Rift Valley, denne brede, frodige dalen som strekker seg nordøstover fra hovedstaden Nairobi, var opprinnelig kontrollert av kalenjin og masaier. Under kolonitiden ble området okkupert av de britiske koloniherrene og mange fra kikuyu- og luo-stammen kom inn som jordarbeidere.

Det blir stadig spekulert i om president Moi har gjort forberedelser til å danne en egen kalenjin-stat i Rift Valley, hvis han skulle miste makten sentralt. Han har i alle fall sikret infrastrukturen, med de beste veiene landet kan oppdrive, egen militærforlegning, ny ammunisjonsfabrikk i «hovedstaden» Eldoret, egen sentralbank og en internasjonal flyplass.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!