HEMMELIGE TUNNELER: Nazistene bygget en rekke hemmelige tunnelsystemer i Polen. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI/NTB scanpix
HEMMELIGE TUNNELER: Nazistene bygget en rekke hemmelige tunnelsystemer i Polen. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI/NTB scanpixVis mer

Sikre på at toget med nazigull er funnet: Skjulestedet avslørt på dødsleiet

Oppdaget på radar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte voldsom oppstuss da det i forrige uke ble kjent at to skattejegere hevdet å ha funnet et myteomspunnet nazi-tog som skal inneholde så mye som 300 tonn gull.

Som Dagbladet skrev i går, annonserte lokale myndigheter at de har funnet noe. De forklarte videre at det dreier seg om et tog av det militære slaget.

- Jeg er sikker på at toget eksisterer, men det kan inneholde farlig materiale, sier Piotr Zuchowski, sjef for nasjonale kulturminner i det polske kulturdepartementet, ifølge The Guardian i går.

100 meter langt Videre sa han at det var umulig å si hva toget inneholdt, men nå avsløres nye detaljer om funnet

- Jeg har sett georadar av god kvalitet som viser toget. Det er også mulig å se kanoner og en plattform på radarbildet, forteller han ifølge NTB.

Kulturministeren vil ikke avsløre nøyaktig hvor toget befinner seg.

Informasjonen som ledet til funnet, er kommet fra en person som var med på å gjemme toget i sin tid. Personen fortalte om dette på dødsleiet, og laget et kart som viste hvor det over 100 meter lange pansrede toget var gjemt, skriver NTB.

Ber skattejegere gi opp Viseordfører Zygmunt Nowaczyk i byen Walbrzych, hvor skattejegere har strømmet til for å leite etter toget, ba i går folk gi opp jakta.

Mange er interessert i å få fingrene i det som trolig befinner seg i tunnelen i nærheten av Ksiaz-borgen, omkring tre kilometer fra byen Walbryzch, og det polske kulturdepartementet har i dag vært ute og advart skattejegere om de yndede andre verdenskrig-ruinene.
 
- Dette er en oppfordring til at man venter med å undersøke ytterligere fram til vi har fullført de nødvendige prosedyrene for å sikre stedet, sier han.

I lokalavisa Gazeta Wroclawaska advares det også mot at toget kan være minebelagt.

- Jeg er sikker på at det er farlig materiale fra Andre verdenskrig på toget. Det er stor sannsynlighet for at det er minebelagt, sier Zuchowski til avisa.