Eventyr: Aker BP har vært et eventyr for Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene. Nå har DNB Norge solgt seg kraftig ned. Foto: Finansavisen.
Eventyr: Aker BP har vært et eventyr for Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene. Nå har DNB Norge solgt seg kraftig ned. Foto: Finansavisen.Vis mer

Sikrer gevinst i Røkkes oljeselskap

Mens Aker BP-kursen fortsette rå nå nye høyder, har DNB-forvalter Jarle Sjo benyttet anledningen til å selge.

(Finansavisen.no): Aker BP har vært et eventyr for Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene. Med en oljepris rett i underkant av 70 dollar fatet, har aksjekursen fortsatt opp 13 prosent hittil i år. Siden Det norske oljeselskap (Detnor) meldte om fusjonen med BP Norge i juni 2016, har avkastningen inkludert utbytte vært på 185 prosent.

Det utskjelte aksjefondet DNB Norge har vært blant de største aksjonærene over lengre tid. Utskjelt; ikke bare fordi mange kunder har ment at fondet har vært et indeksfond som tok gebyrer som et aktivt forvaltet fond, men også fordi fondet over tid har tapt mot referanseindeksen, skriver Finansavisen.

Men med ny mann ved roret i 2016, Jarle Sjo, har fondet blitt svært så aktivt. I dag er de tre største investeringene Telenor (9,9% av fondet), Subsea 7 (6,5%) og Statoil (4,8%). Ved utgangen av november var Aker BP fondets sjette største investering (4,1%), men nå bør den ha falt flere plasser på listen.

De seneste månedene har fondet redusert beholdningen fra rundt 3,9 millioner aksjer til 2,0 millioner aksjer i dag. I forrige uke solgte forvalterne 817.000, ifølge ferske aksjonærlister. Slike tall kan dog bli noe forstyrret av utlån av aksjer til shorthandel, ifølge avisen. .

Sjo og medforvalterne klarte å slå referanseindeksen i 2016, men den meravkastningen forsvant nesten helt i fjor. Dog har de fått en lovende start på 2018. Totalt sett har Sjo siden oppstart klart å levere meravkastning. Pr. 30. november hadde aksjefondet 8,3 milliarder kroner under forvaltning. Med det er fondet fortsatt landets største norske aksjefond.

Aksjefondet DNB Selektiv, med en forvaltningskapital på 786 millioner ved utgangen av november, eide tidligere rundt 1,3 millioner aksjer i oljeselskapet, men forsvant ut av oversikten over de 20 største aksjonærene etter et stort nedsalg i november da aksjekursen gjorde et kraftig byks til rundt 200 kroner, ifølge avisen.

Andre økonominyheter:​

​Dobler prisen på Gimletoppen - vil ha 42 mill.
Netflix verdt 785 mrd. kroner ​