- Sikrere enn før på at hun blir funnet i live

Kate McCann intervjuet på TV for første gang siden hun ble mistenkt i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sitt første TV-intervju etter at hun ble mistenkt i datterens forsvinningssak, ble presset hardt mot Kate McCann. På spansk TV brøt hun sammen da hun fortalte om datteren Madeleine.

- Jeg er trist og ensom, og livet vårt er ikke like lykkelig uten Madeleine, uttalte Kate under intervjuet i formiddag.

Kate svarte dette da hun ble spurt om hun er like sikker på at datteren blir funnet i live:

- Kanskje enda sikrere enn før. Jeg tror hun kanskje blir holdt av noen i hjemmet deres, men jeg vet ikke. Som Madeleines mamma tror jeg at hun er her et sted, sa Kate.

Oppretter tipslinje

Både Kate og Gerry McCann snakket lenge om datteren i håp om å få ny oppmerksomhet rundt Madeleine, som forsvant fra Portugal 3. mai i år. Intervjuet ble en påkjenning for familien, og kameraene måtte bli stoppet etter at Kate McCann brøt sammen i gråt.

McCann-foreldrene bestemte seg for å bl intervjuet fordi de lanserer  ny døgnåpen telefonlinje bemannet av privatdetektiver, i et nytt forsøk på å finne datteren.

Spanske etterforskere vil ta imot telefonene som kommer. Det er i Sør-Europa foreldrene tror Madeleine antakeligvis er, hvis hun er bortført, og derfor valgte de å gi intervjuet til den lille spanske TV-kanalen Antena 3.

- Vi vil oppfordre folk i Spania og Portugal og Nord-Afrika til å ringe, sier paret.

STILTE OPP I INTERVJU: Kate og Gerry McCann stilte opp i sitt første TV-intervju siden de ble mistenkt i datteren Madeleines forsvinningssak. Her er de på en tysk pressekonferanse før de ble mistenkt i saken.
STILTE OPP I INTERVJU: Kate og Gerry McCann stilte opp i sitt første TV-intervju siden de ble mistenkt i datteren Madeleines forsvinningssak. Her er de på en tysk pressekonferanse før de ble mistenkt i saken. Vis mer

Portugisisk politi har støttet McCann-parets oppretting av telefonlinjen, men har advart paret i forhold til de strenge portugisiske lovene som angår hva de kan uttale seg om.

Da de ble spurt om de trodde de kom til å bli renvasket for anklagene mot dem, sa Kate McCann at hun var «hundre prosent sikker». Gerry McCann sier at han er mye mer optimistisk siden det portugisiske politiet oppnevnte en ny etterforskningsleder.

Fant DNA hos mistenkt brite

I går kom det fram at portugisiske myndigheter er overbevist om at hår og kroppsvæske fra Madeleine McCann er funnet i hjemmet til Robert Murat, som først ble mistenkt i forsvinningssaken.

– Under søkene i huset til den mistenkte ble det oppdaget flere spor som leder til at Maddie har vært i huset, sier en kilde i høyesterett til den portugisiske avisa 24 Horas.

Madeleine McCann forsvant 3.mai i år, og Robert Murat ble formelt mistenkt 15.mai. Hans mor har imidlertid gitt ham alibi for kvelden Madeleine forsvant.

Tror Murat kjente McCann-familien

Problemet med bevisene er at det er umulig å fastslå om Madeleine har vært i live eller ikke da hun var i huset. Hun kan ha bodd i huset, sier kilden om bevisene.

- Sikrere enn før på at hun blir funnet i live

Det blir også hevdet at Robert Murat kjente McCann-familien.

– Selv om Murat hevder at han ikke kjente dem, har vi bevis for at det ikke er sant, sier den samme kilden til avisa.

Også lederen for det nasjonale instituttet for rettsmedisin bekrefter at det ble funnet spor i Murats hus og bil etter Madeleine.

En annen kilde knyttet til etterforskningen sier at det bare er ved hjelp av teknisk ekspertise fra et laboratorium i Birmingham at det kan trekkes konklusjoner ut fra bevisene.

– Hun er borte, hun er borte

Kate McCanns mor Susan Healy har også nylig kommet med opplysninger om hva som skjedde den kvelden da Madeleine forsvant. På spansk TV forteller hun at svigersønnen Gerry McCann var hysterisk da han ringte henne hjemme i Liverpool rett etter forsvinningen.

– Jeg trodde først han snakket om en bilulykke. Det tok en stund siden han var så hysterisk. Så san han bare: Madeleine har blitt tatt fra sengen sin, sier Susan Healy ifølge Daily Mail.

Madeleines mormor fikk også en telefon fra Kate McCann senere samme kveld.

– Kate ringte meg kvelden Madeleine forsvant og sa: Hun er borte, mamma, hun er borte. Da kunne jeg svare at vi kommer til å få henne tilbake, men det blir vanskeligere og vanskeligere å si det, sier Healy.

Intervjuer McCanns og vennene på nytt

I løpet av kort tid er det ventet at portugisiske etterforskere reiser til Leicester for å intervjue Kate og Gerry McCann og vennene som var med til Portugal på nytt. Portugisisk politi har ifølge avisa 24Horas satt sammen et dokument med over hundre spørsmål, og hovedformålet er å kartlegge vennene fra tapasrestaurantens bevegelser rundt familien McCann den kvelden Madeleine forsvant.

Britisk politi kommer til å stille spørsmålene, mens de portugisiske etterforskerne trolig også vil være til stede under intervjuene.

– Det er viktig at etterforskerne er i rommet under avhørene, fordi de kan komme tilbake og analysere kroppsspråk og ansiktsuttrykk hos de som blir avhørt. Dette er også en del av etterforskningen, sier en juridisk ansvarlig for etterforskningen til 24Horas.

HÅPER PÅ TIPS: Kate og Gerry McCann, her hjemme i Leicester med tvillingene Sean og Amelie, lanserer i dag en ny tipstelefon bemannet av spanske privatdetektiver.
FANT DNA HER: Her er Robert Murat på vei ut fra hjemmet sitt, som først ble undersøkt 14. mai i år, litt over en uke etter Madeleine McCann forsvant fra Praia de Luz i Portugal. Etterforskere skal ha funnet spor etter Madeleine i huset.