Sikrere system for nettbetaling

Nå er det innført et nytt system som gjør at man kan betale regninger over Internett på en sikrere måte enn i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SET-sertifikat er en elektronisk lommebok som gjør at du trygt kan betale regninger over nettet. Når du så kontakter en nettbutikk og vil betale med kredittkort, sjekker kortselskapet øyeblikkelig om butikken virkelig eksisterer eller om du holder på å handle med en svindler.

I tillegg sjekker kortselskapet at det er korteieren som bestiller. Butikken får aldri se kredittkortnummeret eller koden.

Hvis kortselskapet merker at noe er galt, avsluttes handelen.

Garanterer

Kortselskapet garanterer for at man har handlet fra et ekte brukersted og at det virkelig er kortinnehaveren som kjøper. Sertifikatet er avansert og garderer mot utro tjenere.
Beløpet kan ikke endres og butikken kan ikke belaste kortet to ganger. Sertifikatet er utviklet av blant andre IBM, Microsoft, Netscape, MasterCard og Visa.

Noen kredittkortselskap har allerede tatt i bruk sertifikatet.

- Det er utstedt om lag ett tusen kort i Norge, sier Ketil Fridheim, direktør i Europe Norge nettverk, som blant annet utsteder MasterCard og Eurocard.

Fridheim mener sertifikatet kan brukes i om lag 100 land. Men spredningen i næringslivet i Norge har ikke på langt nær eksplodert ennå.

- I Norge finnes det om lag 20 forretninger som er tilknyttet SET, sier Fridheim.

Aldri sikker

- Det eksisterende kortsystemet er basert på at kort og korteier er i butikken. De fleste kortselskapene har valgt å se bort fra dette og godtar salg over Internett så lenge kunden oppgir et gyldig kortnummeret og utløpsdato, sier Gisle Hannemyr. Han er forsker ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Hannemyr sier at SET langt på vei løser de fleste problemene med netthandel.

- Man kan aldri være ett hundre prosent sikker, men SET er langt, langt bedre enn systemene som eksisterer i dag.
Han mener at problemene med SET er at kunden selv må kontakte kredittkortselskapet for å få sertifikat. I tillegg er ikke utbredelsen spesielt stor ennå.