- Sikret partnerskapsloven

Benkows innlegg under Stortingsbehandlingen overbeviste, mener Kristin Halvorsen.

TOK FARVEL : Tidligere stortingspresident og Høyre-politiker Jo Benkow blir hedret og takket av det politiske Norge, særlig for sitt engasjement mot rasisme og intoleranse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOK FARVEL : Tidligere stortingspresident og Høyre-politiker Jo Benkow blir hedret og takket av det politiske Norge, særlig for sitt engasjement mot rasisme og intoleranse. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jo Benkow sikret flertall for partnerskapsloven. Det sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun og det politiske Norge tok farvel med Benkow i dag. 

Talere fra alle politiske partier fremhevet Benkows kamp mot fordommer, og hans engasjement for sosialpolitikk og likestilling.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), som representerte regjeringen i minnearrangementet, sa at Benkow var en sterk stemme mot intoleranse og rasisme. Hun trakk fram den skarpe og opphetede debatten om partnerskapsloven i 1993.

Høysang til kjærligheten -Jeg er ganske sikker på at Jo Benkows innlegg i lagtingsdebatten bidro til av loven ble vedtatt, sa Halvorsen, og siterte fra innlegget:
«Jeg ser på mange måter dette utkast til partnerskapslov som en slags høysang til kjærlighetslivet innenfor den ekteskapelige ramme — slik virker det på meg».

Lyttet til Benkow Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss er enig med Halvorsen.
- Det var mange i Høyres stortingsgruppe som var usikre, og de lyttet til Benkow, sier Foss til Dagbladet.

For likestilling Høyre-leder Erna Solberg sa at Benkow også spilte en nøkkelrolle for å sikre flertall for likestillingsloven som ble vedtatt i Stortinget i 1978. Solberg sa at Benkow at har satt preg på Høyre og på Norges politiske historie.
- Kampen for et åpent og tolerant samfunn er kjennemerket på hans politiske gjerning. Han var en fantastisk politiker for Høyre, sa Solberg.

Stortingspresident Dag Terje Andersen sa at Benkow, som var stortingspresident i to perioder, bidro til å styrke Stortingets rolle og anseelse. Andersen understreket Benkows engasjement for de svakeste i samfunnet.

Kampen om garasjen Han minnet også om kampen om stortingsgarasjen.
- Da viste Benkow at han også kunne ta en kontroversiell beslutning, som i ettertid har vist seg helt riktig. I dag brukes stortingsgarasjen med den største selvfølgelighet av den tidas største kritikere, sa Andersen.
En av dem var Carl I. Hagen.

Imponert - Jeg var en av Benkows tydeligste motstandere. Jeg scoret billige poenger, det innrømmer jeg gjerne i dag, sa Hagen.

Frp-veteranen sa han ble imponert over at Benkows tok seg tid til å snakke med «den unge, utskjelte Frp-formannen.»
- Den romslighet og raushet han viste oss i Frp, var imponerende, sa Hagen, som også understreket Benkows arbeid for nasjonalforsamlingens verdighet.

Moralsk kompass Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, som overtok plassen på Akershus' stortingsliste etter Benkow, kalte Benkow et moralsk kompass i det offentlige rom.
- Han har vært et forbilde for mange generasjoner i Høyre, sa Sanner.

Direktør for Holocaust-sentret, Guri Hjeltnes, da Benkow var en sterk støttespiller for sentret, ikke minst særdeles god til å sikre skaffe sponsorer. Han holdt også en rekke foredrag. Hans siste offentlige opptreden var ved Holocaust-sentret i januar i fjor.

Ukuelig livsvilje Benkows kone, tidligere stortingsrepresentant Annelise Høegh, sa han møtte alderdommen med en ukuelig livsvilje, og at han var aktiv til det siste. I en alder av 76 år tok han på seg vervet som forliksdommer for fire år, blant annet.
- Han var også en god kokk. Helt til for kort tid siden, kom jeg hjem til ferdiglaget middag, sa hun. Benkow var den siste tiden innlagt på Diakonhjemmet sykehus. Torsdag spøkte han og kysset han henne da hun gikk. Etter det våknet han ikke til bevissthet mer. 
  
 

FARVEL: Jo Benkow ble begravet på den jødiske gravlunden Østre gravlund i Oslo i formiddag.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FARVEL: Jo Benkow ble begravet på den jødiske gravlunden Østre gravlund i Oslo i formiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer