Sikret seg millionbonus få måneder før Ewos-salget

Salget av fôrselskapet Ewos sikret ledelsen i delvis statseide Cermaq en halv årslønn i bonuser. Næringsministeren reagerer.

FEIT FISKEFORBONUS. Cermaq-sjef Jon Hindar mottar drøyt halvannen million kroner av syvmillionersbonusen som Cermaq-ledelsen deler seg imellom etter salget av forselskapet Ewos. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
FEIT FISKEFORBONUS. Cermaq-sjef Jon Hindar mottar drøyt halvannen million kroner av syvmillionersbonusen som Cermaq-ledelsen deler seg imellom etter salget av forselskapet Ewos. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cermaq solgte Ewos for 6,5 milliarder kroner i forrige uke. Det er i en detaljert melding om salget som ble offentliggjort tirsdag, at bonusordningen blir gjort kjent, skriver Dagens Næringsliv.

I meldingen framgår det at konsernledelsen har rett til en bonus tilsvarende seks måneders lønn etter at salget gikk i boks. De seks som sitter i konsernledelsen, mottar dermed til sammen sju millioner kroner. Den som får aller mest, er konsernsjef Jon Hindar som kan innkassere halvannen million.

Overfor DN argumenterer Hindar med at millionbonusen til Cermaq-ledelsen var til aksjonærenes beste:

- Det var for å sikre at personer som kunne bli overflødige ble værende og for å beskytte aksjonærenes interesse.

Nå krever næringsminister Trond Giske (Ap) en redegjørelse.

Bryter med retningslinjene Staten eier rundt 60 prosent av Cermaq, og næringsminister Trond Giske er svært opptatt av å begrense bonusutbetalinger i selskaper der staten er eier. Delstatlige, børsnoterte selskaper må forholde seg til klare retningslinjer om avlønning. Bonus, eller såkalt variabel lønn, bør ikke overstige seks måneders fastlønn, med mindre særskilte hensyn tilsier det.

Cermaq-ledelsen har en ordinær bonus på opptil 30 prosent. Med Ewos-bonusen kommer den totale bonusen opp i 80 prosent av 2013-lønna.

- Hvis det stemmer at denne ordningen kommer i tillegg til tidligere bonusordning, bryter den altså med statens retningslinjer. Nærings- og handelsdepartementet kommer til å be styret om en redegjørelse om saken, og at denne blir gitt i løpet av en ukes tid, sier seniorrådgiver Anne Cecilie Lund i Næringsdepartementet til avisen.

Styreleder Bård Mikkelsen i Cermaq sier til Dagens Næringsliv at de vil redegjøre nøye for avvik fra retningslinjene ved neste korsvei.

Stay on-bonus Anne Cecilie Lund sier informasjonen om bonusordningen var ukjent for departementet.

- Vi er ikke blitt orientert om en slik ordning. Den var ikke omtalt i styrets erklæring om lederlønn som ble lagt fram og behandlet på generalforsamlingen 21. mai i år, sier hun.

Finansdirektør Tore Valderhaug betegner bonusen som en slags «stay on»-bonus som skulle sikre at ledelsen jobbet i aksjonærenes interesser de siste månedene, en periode hvor blant annet Marine Harvest la inn bud på Cermaq.

Han bekrefter at bonusen kommer i tillegg til den ordinære bonusen på 30 prosent.

(NTB)