FORSVARER: Den terrorsiktede 39-åringens forsvarer, advokat Carl Rieber-Mohn, sier klienten hans stiller seg uforstående til siktelsen om terrorplanlegging. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
FORSVARER: Den terrorsiktede 39-åringens forsvarer, advokat Carl Rieber-Mohn, sier klienten hans stiller seg uforstående til siktelsen om terrorplanlegging. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

- Siktede (39) er handelsreisende, ikke terrorist

Nekter for bombeproduksjon, sier forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den påståtte hovedmannen (39) i terrorsaken hevder en reise til Pakistan skjedde for å gjøre lovlige forretninger. Han nekter for bombeproduksjon.

Mannens identitet er Mikael Davud, ifølge VG.

I time etter time med avhør på Sandvika politistasjon i går, ble den 39 år gamle terrorsiktede uiguren konfrontert med blant annet skriftlig materiale som ble beslaglagt under razziaen i leiligheten hans på torsdag.

Mannen sier han kjenner de to andre siktede, men nekter for å ha noe som helst med al-Qaida, bomber og massedrapsplaner å gjøre.

— Han føler nok at dette er helt uvirkelig. Han reagerer kraftig på at politiet, slik jeg forstår ham, pågrep ham på senga i hans eget
soverom på mandag, og siktelsen om planlegging av terroraksjon stiller han seg helt uforstående til, sier 39-åringens forsvarer, advokat Carl Rieber-Mohn.

Benekter reise Etterforskere fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville ha svar på detaljerte spørsmål om notatbøker, telefonlister og visittkort som er interessante særlig i forhold til mannens kontakter i utlandet. Flere ganger boret terrorismeekspertene også i den siktedes reisevirksomhet de siste åra.

Det tyske magasinet Der Spiegel har skrevet at 39-åringen skal ha vært på en treningsleir med al-Qaida-menn vinteren 2008/2009 i den pakistanske provinsen Waziristan. 39-åringen bekreftet i går i avhørene at han har vært på reise til Istanbul i Tyrkia og til Pakistan, men har helt andre forklaringer på utenlandsturene enn opplæring i terrorisme.

På direkte spørsmål har han be-nektet å ha vært i Afghanistan. Etter det Dagbladet forstår, hevder mannen at en reise til Pakistan var en forretningsreise der han var i kontakt med folk som drev med lovlig handel.

Omfattende overvåking Også den siktede usbekeren bosatt i Oslo, David Jakobsen (31), har bekreftet overfor PST at han tidligere har reist til områder rundt hjemlandet, og til andre and i Europa i perioden han har vært overvåket av PST. Men også han nekter enhver kontakt med al-Qaida.

PST har i over et år drevet massiv overvåkning av de siktede, med romavlytting, telefonavlytting og spaning, men holder foreløpig kortene svært tett til brystet. I avhør har imidlertid 31-åringen blitt konfrontert med overvåkningsbilder som regnes som viktige i saken, uten at det skal ha fått siktede til å erkjenne noe.

— Mulig misforståelse Jakobsen og 39-åringen gikk i går med på å bli fengslet fram til mandag og håper ifølge advokaten å bli sjekket ut av saken.

— Disse dagene gir politiet anledning til å finne ut om anklagene er basert på en misforståelse. Det har jo skjedd før. Selv PST sier jo at de egentlig trengte mer tid til å samle beviser før disse pågripelsene, sier Rieber-Mohn. Det er ventet at Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37), den siste siktede som ble pågrepet i Tyskland, vil samtykke til utlevering til Norge og påfølgende avhør.