Siktede brast i gråt

BODØ (Dagbladet): Etter å ha sittet uberørt i vitneboksen i fem timer, brast Jørn-Are Andersen Sæle (28) i gråt da han fortalte om ensomheten på cella, angeren over drapet på Linn, håpløsheten med tanke på framtida - og om drapstrusler han hevder å ha blitt utsatt for fra hjembygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går startet rettssaken i Salten herredsrett mot 28-åringen som er tiltalt for å ha drept sin ekskjæreste Linn Charlott Nesblom Johansen (16) i november i fjor.

Tiltaltes steinansikt sprakk da forsvarer Nils Aga spurte om han virkelig er så tøff, kynisk og kald som mediene har framstilt ham som.

- Jeg har et bilde av Linn og meg som jeg har hengt opp på cella, sa Sæle mens han kjempet med tårene.

- Har du grått på cella? spurte Aga.

- Jeg gråter nesten hver dag.

- Har du angret?

- Ja.

- Ser du noen framtid?

- Nei.

- Har du hørt om noen som er på jakt etter deg?

- Ja.

- Har du politianmeldt forholdet?

- Ja.

- Har personer som står på vitnelista i denne saken noe med disse truslene å gjøre?

- Ja, bekreftet Sæle:

- En kamerat fra Meløy som ringte meg i fengselet, fortalte om folk som er blitt tilbudt penger for å ta livet av meg i fengselet.

Den tiltalte 28-åringen la til at han forstår det store hatet mot ham i Meløy, og sa han følte med de etterlatte. Sæle har ikke motsatt seg å betale erstatning til Linns foreldre og til Daniel Mikkelborg, som ble slått ned med øks da han forsøkte å beskytte Linn:

- Hvis det kan hjelpe litt, vil jeg gjerne betale.

Husker ikke drapet

Jørn-Are Andersen Sæle framviste i går ekstremt god hukommelse for alle andre episoder enn de 10 minuttene da drapet skjedde. Dem husker han ikke. Han erkjenner å ha drept sin 16 år gamle ekskjæreste, men ikke med overlegg.

- Vi aksepterer ikke noe mer enn forsettlig drap, sier forsvarer Nils Aga til Dagbladet. Han hevder at Sæle ikke planla å drepe på forhånd, men snudde bilen og oppsøkte ekskjæresten få minutter før han drepte henne.

Dersom ikke aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, overbeviser retten om at Sæle handlet med overlegg, vil straffen kunne bli redusert med flere år. Det normale straffenivået for knivdrap er ifølge Fornebo 8-12 års fengsel. Overlagt drap kan derimot gi 21 år.

Forsvarer Aga vil også be retten - og de rettspsykiatrisk sakkyndige - overveie om Sæles tilstand i gjerningsøyeblikket var slik at han ikke kan idømmes fengselsstraff. Han bygger på at Sæle ble tildelt flere slag i hodet med en ståltermos rett før drapet, og at han var ruset på inntil fire Rohypnol-tabletter og store mengder øl.

Formildende

Enda et formildende poeng som forsvaret satser på, er Meløy lensmannskontors diskutable innsats:

- Vi venter med å ta ham til han gjør noe skikkelig stort. Det skal lensmann Kjell Sahl ha sagt ordrett til en bekjent av meg, sa tiltalte Jørn-Are Andersen Sæle.

Vitnet som skal ha hørt den skandaleombruste lensmannen uttale dette, møter i retten seinere.

- Dersom vitnet har rett, er politiarbeidet i saken en parodi. Uansett mener vi at den tjenesteforsømmelsen lensmannskontoret har utvist i forholdet til Sæle, er formildende i seg sjøl, sier forsvarer Aga.

28 år gamle Jørn-Are Andersen Sæle var svært blek da han møtte i Salten herredsrett. Ikledd mørke bukser, lys tilknappet skjorte og mørk blå innejakke brukte han hele gårsdagen på å la seg forhøre av dommer Gunnar Lind, aktor Fornebo og forsvarer Aga.

Sæle besvarte alle spørsmål med samme tilhogde ordknapphet. Han lette sjelden etter ord, men svarte ofte «vet ikke».

Fornebo la fram utskrifter som viste at Sæle hadde ringt til Linns mobiltelefon nærmere 1000 ganger fra begynnelsen av juni til drapet skjedde 6. november i fjor.

Det utgjør et snitt på sju-åtte daglige anrop.

- Jeg forsøkte tidvis ganske ofte å komme i kontakt med Linn, bekreftet Sæle.

Voldsepisoden

Lørdag 11. september ved 17-tida inntraff voldsepisoden som Meløy lensmannskontor ikke tok alvorlig nok. Sæle vedgikk i går at han oppsøkte Linn hjemme i foreldrenes hus mens hun var alene hjemme.

- Kort tid i forveien snakket jeg med Linn på telefon. Hun sa at hun ville ha en pause fra forholdet. Jeg dro rett fra en fest, og oppsøkte Linn for å få tilbake mobiltelefonen jeg hadde gitt henne. Hun låste døra. Jeg tok meg inn gjennom en ulåst sidedør, fortalte Sæle.

Inne i foreldrenes stue tok han kvelertak på Linn mens han løftet henne opp av en stol og dro henne mot kjøkkenet.

- Etterpå begynte hun å skrike, og ringte til foreldrene mens jeg hørte på. Jeg angret meg. Jeg hørte at hun bad faren om å komme hjem med en gang, hevdet Sæle i retten.

Linns far, Svein-Olav Johansen, ble utenom tur bedt om å innta vitneboksen i forhold til denne påstanden. Han avviste at Sæle snakket sant:

- Jeg fikk ingen krisetelefon fra Linn. Jeg kjente ikke til kvelingen og drapstruslene før flere dager seinere. Da fikk jeg også vite at Linn hadde forsøkt å ringe, men at Sæle hadde slått telefonen ut av hendene på henne.

Nye telefonutskrifter vil vise om Sæle forklarte seg sant eller usant i retten i går.

«Godt forhold»

Sæle karakteriserte forholdet til Linn som «stabilt og godt» fra han ble kjæreste med den den gang 14 år gamle jenta våren 1998 og fram til kvelertaket og drapstruslene 11. september i fjor. Et forhold som Linn anmeldte.

Aktor Fornebo er ventet å ville føre vitner som forteller at Sæles forhold til den 12 år yngre Linn var preget av sterk turbulens helt fra begynnelsen av.

gunnar.hagen@dagbladet.no