Siktede fra samme nabolag

BÆRUM (Dagbladet): I en av disse blokkene på Gjettum i Bærum bor guttene som er siktet for dobbeltdrapet i Moss. De to andre bor i nærheten. Kvartetten med kosovoalbansk, irakisk, eritreisk og kurdisk bakgrunn utgjør ingen organisert gjeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det virker som om de kjenner hverandre løselig, og at de sammen bestemte seg nokså impulsivt for å reise til Moss og treffe venner av én eller flere av dem, sier Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen.

Dagbladet var i går kveld i kontakt med familiene til alle de tre pågrepne. De tre familiene befinner seg i ulike stadier av sorg, men fellestrekket er at de ikke forstår hvordan en av deres nærmeste kan være pågrepet og siktet for drap. Ingen i de tre familiene ønsker å gi uttalelser til Dagbladet.

Straffedømt

Ingen av de fire dobbeltdrap-siktede er født i Norge, men i sine respektive hjemland. Et fellestrekk synes å være at de kom til Norge sammen med familiene sine for åtte- ti år siden.

Den kosovoalbanske 20-åringen skal være straffedømt for ett kriminelt forhold som ligger tre år tilbake i tid. Han var norsk statsborger.

Den eritreiskfødte 19-åringen er også kjent av politiet, blant annet for vold, ran og trusler. Han er tidligere straffedømt. Sammen med far og tre søsken flyktet han fra krigen i Eritrea. Han bor i dag sammen med faren og to av søsknene i en leilighet i Bærum.

Tatt på senga

Guttens mor skal fortsatt oppholde seg i Eritrea. Faren er for tida bortreist, og bare guttens eldre søster var hjemme da politiet ringte på ved sjutida søndag morgen. 19-åringen ble bokstavelig talt tatt på senga.

Søstera skal ha vært på vei til jobben da politipatruljen spurte om broren var inne. Hun fortalte at han lå og sov, og dermed tok patruljen seg inn i leiligheten, der de vekket og pågrep ham.

19-åringen fra Eritrea jobber full tid ved en kombinert kafé og kiosk i Bærum. Søsteren hans forstår ikke at han kan være siktet for medvirkning til drap.

Ikke rulleblad

Den eldste av de tre guttene, en 22 år gammel iraker, har ifølge sin forsvarer ikke noen forhistorie hos politiet:

- Han har aldri hatt befatning med politiet, sier advokat Thomas Wyller.

Det er uvisst hvor lenge 22-åringen har bodd i Norge, men han er ikke norsk statsborger.

Den kurdiske gutten som er på rømmen, bor i nærheten av de tre andre. I likhet med to av sine medsiktede er han kjent for politiet. Også for hans vedkommende dreier det seg om vold og trusler.

Han skal ha gitt uttrykk for at han via advokat vil melde seg for politiet i løpet av et par dager.

FRA IRAK: 22-åring ukjent for politiet.
FRA ERITREA: 19-åring kjent av politiet.
NABOER: De fire ungdommene som er siktet for dobbeltdrap bor i dette nabolaget på Gjettum i Bærum.
FRA KOSOVO: 20-åring kjent av politiet.