Toronto-angrepet knyttes til incel

Siktede knyttes til kvinne­fiendtlig nettverk

Var mest sannsynlig med i et nettverk for unge menn som levde i «incel» - ufrivillig sølibat.

SIKTET: Tirsdag møtte Alek Minassain til fengslingsmøte i Toronto. Der ble han siktet for ti drap, og 13 forsøk på drap. Foto: NTB Scanpix
SIKTET: Tirsdag møtte Alek Minassain til fengslingsmøte i Toronto. Der ble han siktet for ti drap, og 13 forsøk på drap. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I mai 2014 drepte Elliot Rodger seks personer og skadet 13 andre, før han til slutt tok sitt eget liv i Santa Barbara i California i USA. Nå tyder mye på at Rodger var en inspirasjonskilde for mannen som ble pågrepet for angrepet i Toronto.

Mandag kveld norsk tid kom de første meldingene om at en varebil hadde kjørt inn i en folkemengde ved Younge Street i Toronto i Canada. Bilen skal ha holdt en hastighet på opp mot 100 km/t, og kjørt omtrent to kilometer på fortauet.

10 personer døde og 14 ble skadd. Omtrent 22 minutter og noen kvartaler unna ble den lokale 25-åringen, Alek Minassian, pågrepet etter en dramatisk affære.

Dramatisk pågripelse

I en to minutter lang video som er blitt spredt av kanadiske medier, kan man se pågripelsen.

Der ser det ut til at Minassian retter et håndvåpen mot politiet etter å ha forlatt varebilen. Mannen gjør flere truende bevegelser med gjenstanden, uten at politiet avfyrer skudd. De roper derimot flere ganger at han må legge seg ned.

«Skyt meg i hodet» og «drep meg», kan man høre den mistenkte si i videoen.

Den dramatiske sekvensen varer i nesten ett minutt før politiet klarer å legge Minassian i bakken. I etterkant av pågripelsen har politiet avvist at det var et våpen den mistenkte sjåføren holdt i hånda.

Svært lite er kjent om motivet for angrepet, men ingenting tyder på at mannen er tilknyttet en terrororganisasjon. Nå bekrefter imidlertid talsperson for Facebook, Meg Sinclair, overfor kanadiske The Globe and Mail at Minassian mest sannsynlig har publisert et innlegg hvor han støtter massedrapsmannen fra 2014, Elliot Rodger.

AVSTENGT: Politisjef Mark Saunders opplyste om at hendelsen begynte nær krysset mellom Younge Street og Finche Avenue, og fortsatte langs Younge Street. Foto: NTB Scanpix
AVSTENGT: Politisjef Mark Saunders opplyste om at hendelsen begynte nær krysset mellom Younge Street og Finche Avenue, og fortsatte langs Younge Street. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Facebook-innlegget

Innlegget ble publisert kort tid før angrepet, og i tillegg til å hylle Rodger, beskriver Minassian seg selv også som en person som ufrivillig lever i sølibat.

Slik lyder det opprinnelige innlegget:

«Private (Recruit) Minassian Infantry 00010, wishing to speak to Sgt 4chan please. C23249161. The Incel Rebellion has already begun! We will overthrow all the Chads and Stacys! All hail the Supreme Gentleman Elliot Rodger!».

Med «incel» refererer han til ufrivillig sølibat. Noe som blant annet har blitt heftig diskutert på en tidligere gruppe på nettsida Reddit. I gruppen diskuterte unge menn frustrasjonen over mangelen på seksuell aktivitet, og at de ikke følte at kvinner fant dem attraktive - noe kvinnene fikk skylda for.

«Chads and Stacys» er et begrep som brukes om attraktive menn og kvinner, som Minassian og de andre oppfattet som uoppnåelige personer, ifølge BBC.

Kvinnefiendtlighet

Disse kvinnefiendtlige holdningene deler han altså med Rodger. I forkant av angrepet i 2014 la Rodgers ut et manifest og en video på nettet. I videoen gir han uttrykk for sitt sinne mot jentene og kvinnene som han mener har ignorert og avfeid i åra før han døde.

- I morgen er dagen for gjengjeldelsen, dagen da jeg vil da min hevn, sier Rodger i videoen.

- Dere jenter har aldri vært tiltrukket av meg. Jeg vet ikke hvorfor dere ikke er det, men jeg vil straffe dere for det, sier han, og nevner spesielt jenter knyttet til studentforeninger.

Tirsdag fortalte Graham Gibson i Toronto-politiet at Minassians ofre i all hovedsak var kvinner. Den yngste var i 20-åra, mens den eldste var i 80-åra.

Kastet ut av Facebook

- Dette er en forferdelig tragedie, og våre tanker går til alle pårørende, sier Facebooks-talsperson, Meg Sinclair til TGAM.

Hun forteller at Facebook nekter massemordere å ha tilgang, og å være synlig på nettsamfunnet.

- Det finnes absolutt ikke noen plass for personer som utfører slike grufuller handlinger på våre plattformer. Vi har derfor slettet den siktedes Facebook-bruker, opplyser hun.

Student

Tirsdag møtte Alek Minassain til fengslingsmøte i Toronto. Der ble han siktet for ti drap, og 13 forsøk på drap.

Utenom det nevnte Facebook-innlegget vet vi svært lite om den siktede. Ifølge nyhetsbyrået AP bodde han hjemme hos foreldrene sine i forstaden Richmond Hill, og studerte i Toronto.

Medstudenter beskriver ham som sjenert, innesluttet og ukomfortabel i sosiale settinger.

- HAN HAR ØDELAGT SÅ MANGE LIV: 23. april kjørte en varebil inn i en folkemengde i Toronto i Canada. Minst ti er drept. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer