To skutt på t-banen i Oslo

Siktede nekter straffskyld

Mannen som er siktet for drapsforsøk etter skyteepisoden på t-banen i Oslo nekter straffskyld for handlingene. Flere kilder forteller om et basketak på t-banen som skal ha pågått i flere minutter.

PÅGREPET: Her blir en mann pågrepet av politiet etter skytingen på t-banen ved Skøyenåsen t-banestasjon. Video: Christian Fjermeros. Programleder: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skyteepisoden i en t-banevogn på Skøyenåsen øst i Oslo søndag kveld etterforskes som drapsforsøk.

To yngre menn ble skutt, og betegnet som hardt skadd. De er mandag formiddag bekreftet å være utenfor livsfare.

En mann i 30-åra er pågrepet i forbindelse med skytingen. Han blir tirsdag framstilt for varetektsfengsling.

Mannen var mandag ettermiddag foreløpig ikke avhørt av politiet. Hans forsvarer Daniel Storrvik sier likevel til Dagbladet at sin klient nekter straffskyld.

- Han erkjenner handlingene og ønsker å forklare seg, men var ikke i form til dette i dag, sier Storrvik.

Storrvik vil ikke gå i detalj på om hvordan hans klient har fått tak i våpenet som skal være brukt.

Skal ha oppstått basketak

Ifølge forsvareren hevder den siktede at hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med et basketak.

Flere personer med kjennskap til hendelsesforløpet forteller til Dagbladet om et basketak inne på t-banen som skal ha vart i flere minutter. Ifølge kildene skal de to fornærmede ha forsøkt å avvæpne den siktede mannen i 30-åra.

Dagbladet har gjentatte ganger mandag forsøkt å få en kommentar fra politiet om opplysningene, uten hell.

Dømt for drapsforsøk

Mannen er tidligere dømt flere ganger for vold, trusler, tyveri og narkotikalovbrudd. Seinest i januar i år ble han dømt for flere tilfeller av vold. I dommen kommer det fram at han også kom med trusler og utøvde vold mot flere politibetjenter.

Leder for etterforskningsseksjonen av drap i Oslo, Anne Alræk Solem, bekrefter overfor NRK at mannen skulle inn til soning av denne dommen i høst.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Solem mandag.

Allerede i 2003, bare 16 år gammel, ble mannen dømt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, og året etter for tyveri. I 2008 ble han dømt for grov vold og grove trusler.

Tre år seinere, i 2011, ble han dømt til forvaring for drapsforsøk, etter å ha slått en person gjentatte ganger med et jernrør. Den gang bemerket lagmannsretten at hans livsførsel utenfor fengsel hadde vært av en slik art at den ga grunn til å anta nærliggende fare for gjentagende voldsforbrytelser.

Av forvaringsdommen framgår det at siktede har hatt en rusbelastet livsførsel samt tilknytning til kriminelle miljøer.

I dommen fra januar i år oppfattet retten at mannen var «oppriktig flau og lei seg for handlingene» han da hadde begått.

Har avhørt «sentrale vitner»

De to fornærmede er norske statsborgere av utenlandsk opprinnelse, og det er ingen kjent relasjon mellom de to unge mennene og den siktede.

I morgentimene bekreftet operasjonsleder Tor Guldbrandsen i Oslo-politiet overfor Dagbladet at det var gjort funn av et skytevåpen seint søndag kveld.

Politiet sa natt til mandag at de undersøker om skytingen kan ha vært rasistisk motivert. I en pressemelding mandag formiddag heter det at det er for tidlig å si noe om foranledning og motiv.

- Vi etterforsker per nå bredt uten å ha låst oss til en hypotese, skriver politiet.

Ifølge politiet er flere sentrale vitner avhørt. Det er også foretatt kriminaltekniske undersøkelser og sikret tekniske spor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer