Birgitte Tengs-saken:

Siktede sjekket ut av Espås-saken

Politiet i Ålesund har sjekket om­ mannen som er siktet i Birgitte Tengs-saken var i Geiranger da Trude Espås ble drept i 1996.

ULØST: Drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996 er fortsatt uløst, til tross for omfattende etterforskning. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB
ULØST: Drapet på Trude Espås i Geiranger i 1996 er fortsatt uløst, til tross for omfattende etterforskning. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mannen har alibi og var ikke i Geiranger da Trude Espås ble drept, opplyser politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2 rundt klokka 23 lørdag kveld.

Politiinspektør Skovly bekrefter også overfor Dagbladet at den siktede i Tengs-saken er sjekket ut av Espås-saken.

- Vi vet hvor han befant seg 8. august 1996, sier Skovly til Dagbladet.

Videre opplyser han at politiet har sjekket mannen ut av saken uten å ha vært i kontakt med mannen selv eller hans forsvarer.

Tidligere lørdag meldte Sunnmørsposten at politiet ville sjekke mannen opp mot det uløste drapet på Espås. Meldingen kom kort tid etter at bistandsadvokaten til Espås-familien gikk ut i VG og krevde at mannen sjekkes mot den uløste drapsgåten.

- De har ikke foretatt noen undersøkelser i den ene eller andre retning. Da synes det både for den siktede mannen og for Trude Espås sin mor å være en fordel om slike innledende undersøkelser kjapt blir gjort, sa Espås-familiens bistandsadvokat John Christian Elden til VG.

Pågrepet

Mannen i 50-åra som onsdag ble pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs tilbake i 1995, ble fredag varetektsfengslet i fire uker.

Mannen er også mistenkt for det uløste drapet på Tina Jørgensen i år 2000.

Mannen nekter å ha hatt befatning med noen av sakene.

Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996, ett år etter Tengs og fire år før Tina Jørgensen. Drapet står fremdeles som uløst, til tross for en av Norges mest omfattende etterforskninger.

FUNNET DREPT: Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Saken er fortsat uløst. Arkivfoto: NTB
FUNNET DREPT: Trude Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Saken er fortsat uløst. Arkivfoto: NTB Vis mer

- Alt som er nødvendig

Politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt fortalte tidligere lørdag at det ikke er naturlig for Sør-Vest politidistrikt å undersøke om det er en kobling til Espås-drapet.

Det er fordi drapet på Trude Espås skjedde i Geiranger, i det som nå er Møre og Romsdal politidistrikt, mens drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen fant sted i det som nå er Sør-Vest politidistrikt.

Derfor ville Møre og Romsdal politidistrikt selv sjekke mannen opp mot den uløste drapssaken.

- Vi vil selvfølgelig gjøre det som er nødvendig, og sjekker denne mannen slik som vi gjør med alle andre mulige kandidater, sa Skovly til Sunnmørsposten.

Mannens forsvarer, advokat Stian Kristensen, sa til NTB at han regnet med at hans klient vil svare på eventuelle spørsmål som måtte komme også om Espås-saken.

- Jeg har grunn til å tro at han vil svare på de spørsmålene som blir stilt ham dersom han blir stilt spørsmål også i en annen sak, sa Kristensen, og legger til at klienten er samarbeidsvillig.

- Ikke mistenkt

Overfor Dagbladet påpekte politiinspektør Skovly at den aktuelle mannen i 50-åra ikke er mistenkt i Espås-saken.

- Per nå har vi ingen holdepunkter for å si at han har vært i Geiranger på drapstidspunktet, og vedkommende figurerer heller ikke i våre dokumenter, sa Skovly til Dagbladet.

- Så det er ikke noe spesielt ved undersøkelsene dere nå vil gjøre?

- Nei, vi har tidligere fått tips om navngitte personer det har vært mulig å sjekke 100 prosent ut av saken, og tips om navngitte personer det ikke har vært mulig å sjekke 100 prosent ut av saken, men det kan også henge sammen med at det har gått så mange år, svarte Skovly.

Han la til:

- Vi har hele tida sagt at i slike saker, jobber tida mot oss, men vi anser selvfølgelig ikke en oppklaring å være umulig.

EN VERKEBYLL: Dette tenker lokalsamfunnet om mannen som er siktet for å ha drept Birigitte Tengs. Reporter: Ralf Lofstad og Marte Klausen. Video: Kristian Ridder-Nielsen. Vis mer

Avvisende

Politiet svarte fredag avvisende da Dagbladet spurte om politiet nå ser på om den siktede mannen kan knyttes til andre uløste drapssaker i Norge - blant annet Espås-saken.

- Vi gjør ingen undersøkelser av den siktede opp imot Trude Espås-saken. Vi har ikke noe grunnlag for det, og det har ikke vært et tema i etterforskningene. Det vil heller ikke være aktuelt, sa politiinspektør Unni Byberg Malmin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer