18-ÅRING PÅGREPET:  I går ble en 18 år gammel mann pågrepet for drapet på den 98 år gamle Hilda Feste i Os om kvelden 1. januar i år.  På dette bildet er etterforskere i jobb på åstedet dagen etter. FOTO: TOR ERIK H. MATHISEN.
18-ÅRING PÅGREPET: I går ble en 18 år gammel mann pågrepet for drapet på den 98 år gamle Hilda Feste i Os om kvelden 1. januar i år. På dette bildet er etterforskere i jobb på åstedet dagen etter. FOTO: TOR ERIK H. MATHISEN.Vis mer

- Siktede stiller seg uforstående til anklagene

18-åringen som er pågrepet og siktet for forsettlig drap, er sjokkert og fortvilet, opplyser advokaten hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han stiller seg uforstående til siktelsen og sier han ikke har noe med saken å gjøre, sier mannens forsvarer Rolf Knudsen til NTB, etter at politiavhørene med siktede var avsluttet natt til onsdag. Det er ventet at han skal i nye avhør onsdag eller torsdag, opplyser forsvareren.

- Han er fortvilet og tar dette tungt. Men han skjønner at det er en alvorlig sak, og han ønsker å samarbeide med politiet, sier Knudsen.

Ifølge forsvareren skal 18-åringen ha fortalt at han var hos en kamerat og drakk alkohol kvelden drapet skjedde.

Mannen er tidligere kun straffet for trafikkforseelser. Han vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag eller fredag.

Ifølge Knudsen er mannen i et arbeidsforhold.

Uten dramatikk Politiadvokat Asbjørn Onarheim opplyste på en pressekonferanse på politihuset i Bergen ved 22-tiden tirsdag at pågripelsen skjedde uten dramatikk.

Onarheim, som har ledet etterforskningen av drapet som skjedde 1. januar, var svært sparsom med detaljer. Han opplyste at siktede sitter fengslet i Bergen.

Han opplyste samtidig at det var tekniske spor som ledet politiet til 18-åringen.

- Den siktede var inne til vitneavhør i saken, og ga i den anledning frivillig fingeravtrykk og DNA-prøve. Bakgrunnen for at den siktede var inne til avhør, var at politiet hadde informasjon om at han hadde beveget seg utendørs i Os drapskvelden, sier Onarheim.

For en uke siden meldte Bergens Tidende at politiet skulle ha utarbeidet en ufullstendig DNA-profil som kunne tilhøre drapsmannen. Det er foreløpig ikke kjent om det er DNA-treff som førte til pågripelsen tirsdag.

Få timer etter pågripelsen, gikk politiet til aksjon mot en bolig et par hundre meter fra åstedet, melder TV 2.

Politiet har ikke villet kommentere bakgrunnen for aksjonen og hvorvidt den er en del av etterforskningen i saken.

Misbrukt Hilda Feste ble funnet seksuelt misbrukt og drept i leiligheten sin på omsorgssenteret Gamleheimshagen 1. nyttårsdag i år. En hjemmesykepleier kom til stedet mens overgrepet pågikk.

Hun skal ha kommet inn i leiligheten og sett mannen, men det er ikke kjent om hun har gitt et signalement som bidro til pågripelsen.

Politiet har gjennomført en omfattende etterforskning, med tekniske undersøkelser, innsamling av DNA fra personer i området og en rekke vitneavhør. Politiet gikk også så sent som i begynnelsen av februar ut og etterlyste nye vitner i et forsøk på å komme videre i etterforskningen. Ti nye personer meldte seg da.

Onarheim sa på pressekonferansen at politiet i Hordaland har hatt meget god hjelp fra Kripos.

Etterforsker Jon-Andre Nilsen fra Kripos sa at det har vært en systematisk og grundig etterforskning, men ville ikke gå inn på detaljer tirsdag kveld.

(NTB)