TIPSET OM BRANNEN: Den mordbrannsiktede 46-åringen sendte inn dette bildet fra brannen til Dagbladet.no.
TIPSET OM BRANNEN: Den mordbrannsiktede 46-åringen sendte inn dette bildet fra brannen til Dagbladet.no.Vis mer

Siktede vil ikke la seg undersøke

46-åringen som er siktet for mordbrannen i Urtegata følger rådet fra sin advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 46-åringen har sittet varetektsfengslet i to uker etter å ha blitt pågrepet og siktet for åtte branner, deriblant brannen i Urtegata 31 natt til 13. desember.

46-åringen har, på anbefaling fra sin advokat Ola Lunde, nektet å la seg undergå rettspsykiatrisk undersøkelse.

- Fører ikke til noe positivt
- Jeg har i løpet av mine 25 år som advokat aldri opplevd at en slik undersøkelse har ført til noe positivt for den som er under lupen. Man vil se etter, og finne, tegn på at min klient er pyroman, ettersom de trekkene finnes hos oss alle. Hos enhver som utsettes for en juridisk observasjon vil man finne noe til politiets fordel, sier Lunde til Dagbladet.

I formiddag møtte 46 åringen igjen i Oslo tingrett, der spørsmålet om fortsatt varetektsfengsling skulle vurderes. Fengslingsmøtet gikk for åpen rett, men det var ilagt referatforbud. 46-åringen ble fengslet i fire uker til. Aktor fikk ikke medhold i restriksjoner som brev- og besøkskontroll og medieforbud.

Varetektsfengslingen ble begrunnet med gjenntakelsesfare:

«Retten har ved denne vurderingen lagt særlig vekt på at han etter siktelsen knyttes til i alt åtte tilfeller av ildspåsettelse eller forsøk på ildspåsettelse som har funnet sted i bygninger hvor siktede selv har hatt bopel ... Siktede har tidligere vært siktet for fem av ildspåsettelsene og innkalt til avhør i den forbindelse, uten at dette synes å ha påvirket hans adferd eller det som later til å være en fascinasjon for brann.», heter det i fengslingskjennelsen.

- Milevis unna dom
46-åringen hevdet nok en gang sin uskyld i retten. At han ofte har vært til stede ved påsatte branner, forklarte han med sin rolle som borettslagsleder i en bygård i Urtegata, og som tipser til flere medier.

Advokat Lunde er svært kritisk til politiets arbeid og bevisene mot hans klient.

- Politiet har her lagt seg på en modusetterforskning bygget på indisier, der det eneste de har å bygge på er at min klient har vært i nærheten av flere branner. Det skal man være meget forsiktige med. Her er man langt unna en tiltale og milevis unna en domfellelse, sier Lunde.