Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siktelsen i Sigrid-saken: - Velbrukt polititaktikk

Nå kan politiet endevende privatlivet til mannen som skal ha forklart seg falskt.

SIKTET: En Oslo-mann er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken, etter at han først forklarte seg som vitne i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SIKTET: En Oslo-mann er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken, etter at han først forklarte seg som vitne i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet kan i og med at de har siktet personen gjennomføre tvangsmidler. Bopel, eventuelle kjøretøy, PC-er og mobiltelefoner kan være viktige ledetråder i etterforskningen. Politiet har nå anledning til å ta seg inn i bopel og beslaglegge eiendeler.

Det er uklart om politiet har gjort beslag hos mannen, men ifølge NRK har politiet ransaket hjemmet hans på Østensjø i Oslo. Mannen ble siktet for falsk forklaring mandag, men er ikke pågrepet.

- Det er ikke uvanlig at politiet bruker siktelser om falsk forklaring i saker av alvorlig karakter, sier den erfarne strafferettsadvokaten Arvid Sjødin til Dagbladet.

- Men det er mange eksempler på at det ikke leder til oppklaring av saken. Det er blitt gjort i andre forsvinninger, blant annet Tina Jørgensen-saken og Birgitte Tengs-saken, uten at det medførte noen oppklaring, sier Sjødin.

Større oversikt Ved å gå inn på siktedes datamaskin, kan politiet finne ut når den har vært i bruk. Dermed kan datamaskinen potensielt også gi et alibi for det aktuelle tidsrommet.

Har mannen en moderne smarttelefon, inneholder den opplysninger som angir hvor telefonen har befunnet seg på forskjellige tidspunkter. De kan dermed ettergå mannens forklaringer om hvor han har befunnet seg til enhver tid.

Kripos har allerede gransket Sigrid Giskegjerde Schjetnes iPhone, for å finne ut alt om hennes bevegelser før hun forsvant.

- Så lenge han er formelt siktet kan de ransake, ta utskrift fra telefon og slike ting. Men de må ha relevans for saken. Dette gir åpenbart politiet mulighet for å få en større oversikt, sier Sjødin.

SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).
Foto: Privat / NTB Scanpix
SAVNET: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer

Med siktet-statusen følger også rettigheter:

- Han har rettigheter i forhold til innsyn i saken, ved sin forsvarer, sier Sjødin.

- Psykologiske årsaker Mener politiet det er gode nok grunner, av hensyn til etterforskningen og den almenne rettsoppfattelsen, kan politiet forsøke å få mannen varetektsfengslet i retten. Oslo-politiet skrev i en pressemelding i går at de ikke kommer til å framstille mannen for varetektsfengsling siktet for falsk forklaring.

- At de ikke velger å fengsle ham, oppfatter jeg som at de har klarlagt at vedkommende har forklart seg falskt. Når man ikke går videre betyr det at man ikke har skjellig grunn til mistanke for at han har begått bortføring eller drap på en ung jente, sier Sjødin.

Mannens advokat, Kim Gerdts, reagerer på siktelsen og sier overfor VG at det hele er en skinnsiktelse for å kunne gjennomføre tvangsmidler, og varsler at det vil få etterspill.

- Det kan være mange psykologiske årsaker til at folk forklarer seg sånn som vedkommende har gjort. Jeg ville ikke satset alt på at han er skyldig, sier Sjødin.

- POLITITAKTIKK: Å sikte noen gir politiet mulighet til å utforske privatlivet deres, sier den forsvareren Arvid Sjødin Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- POLITITAKTIKK: Å sikte noen gir politiet mulighet til å utforske privatlivet deres, sier den forsvareren Arvid Sjødin Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media