- Siktelsen mot meg er meningsløs!

- Dette er meningsløst! Slik reagerte en hoderystende Lars Grønnerød etter at han ble informert om at drapsetterforskerne nå knytter ham til det første attentatforsøket mot Anne Orderud Paust. - Det virker som om politiet er helt desperat, sier forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet bygger den utvidede siktelsen på et avhør med mannen som skal ha solgt stjålet dynamitt illegalt til Grønnerød.

I et politiavhør for halvannen uke siden hevdet dynamittselgeren, en perifer bekjent av Grønnerød, at deler av sprengstoffet var av samme type som den som ble festet under bilen til Anne Orderud Paust i fjor sommer.

Derfor utvidet politiet i går siktelsen mot Grønnerød. De mener han plasserte - eller var med på å plassere - dynamitten.

Fant dynamitt

Forsvarer Steinar Wiik Sørvik sier til Dagbladet at den nye siktelsen representerer et lavmål fra påtalemyndigheten, som han ikke hadde ventet.

- Dette virker helt desperat på meg. Lars kommenterte dette slik: Politiet har vel ikke annet å komme med, da, fortsetter forsvareren.

Etter pågripelsen av Lars Grønnerød ransaket politiet leiligheten hans på Frogner i Oslo. I kjellerboden ble det funnet flere dynamittgubber produsert av Dyno Industrier i Norge.

Dynamitten som var festet under bilen til Anne Orderud Paust i juni i fjor, var derimot av utenlandsk fabrikat, av merket Sollex. Derfor ble ikke Grønnerød den gang knyttet direkte til det første attentatforsøket mot Anne Orderud Paust. Sollex skal dessuten være en av de mest utbredte dynamitt-typene i Norge. På ett år selges 500 tonn av denne typen dynamitt her i landet.

For halvannen uke siden klarte politiet å finne den ukjente mellommannen bak salget. I avhør fortalte dynamittselgeren at han solgte Grønnerød flere typer dynamitt, ikke bare Dyno, men også Sollex. Dermed mente politiet at de hadde en forbindelse til attentatforsøket.

Dagbladet vet at det er gjort funn av hår på teipen som dynamitten var festet med under bilen, men politiet har ikke klart å spore dette tilbake til verken Grønnerød eller andre personer.

Både Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo ble like etter pågripelsen i Orderud-saken avhørt om dynamittbeslaget. Begge to forklarte politiet at dynamitten skulle brukes til å sprenge sporveisautomater i Oslo. Grønnerød forklarte at han betalte 500 kroner for dynamitten.

Både Grønnerød og Kirkemo nektet å fortelle hvem selgeren var, fordi de ikke ville tyste på andre.

Taktikkeri

Politiinspektør Kristin Barth-Larsen vil ikke svare på hvorfor de valgte å sikte Grønnerød for det såkalte attentatforsøket, ei heller hvorfor siktelsen kom først i går.

- Siktelsen viser at etterforskningen har kommet lenger, sier Barth-Larsen.

Forsvarer Wiik Sørvik er uenig:

- Politiet har behov for å vise at det er utvikling i saken. Dette viser egentlig bare at etterforskningen står i stampe. Det er også påfallende at siktelsen kommer dagen før fengslingsmøtet, sier han.

- Hvis retten finner at det er skjellig grunn til mistanke for dette forholdet, så ligger lista fryktelig lavt i Nedre Romerike forhørsrett, sier han videre.

Per Kristian Orderud ble avhørt om attentatforsøkene mot søsteren i fjor, og ble spurt om hvem som kunne tenkes å stå bak.

- Jeg har gjort meg mine refleksjoner, men jeg ønsker ikke å spekulere overfor politiet, forklarte han.

Etterforskerne slo seg ikke til ro med denne reservasjonen. Per Orderud ble formant sakens alvor og samfunnsskadelige virkning, men nektet fortsatt å utdype sine spekulasjoner og tanker i sakens anledning.

Kristin Kirkemo og Grønnerød bodde sammen på tidspunktet da attentatforsøkene fant sted. Kristins forsvarer, Tor Kjærvik, sier han oppfatter den nye siktelsen som polititaktikk.

Han tror at politiet nå vil hevde at de trenger ytterligere tid til å etterforske nye opplysninger.