OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politijurist på SOS Rasisme-saken, Halvard Gardshol Bjørndal, i beslagsrommet på Haugesund politikammer med dokumenter fra SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl
OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politijurist på SOS Rasisme-saken, Halvard Gardshol Bjørndal, i beslagsrommet på Haugesund politikammer med dokumenter fra SOS Rasisme. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Siktelser for hvitvasking, grovt bedrageri av millioner og økonomisk utroskap mot ti personer

Politiet har sendt fra seg siktelser til statsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti siktede aktivister og tidligere ansatte, strafferammer med flere års fengsel, åtte uker rettssak og et kobbel forsvarsadvokater.

Det er politiets planer for det strafferettslige oppgjøret, etter at SOS Rasisme satt en tvilsom norgesrekord i klassen «største medlemsjuks i en frivillig organisasjon» i årene fram mot 2010.

Den nå nedlagte organisasjonen ble dømt for medlemsjuks to ganger og til å tilbakebetale over 16 000 000 kroner i sivile rettssaker. Nå må en rekke personer i SOS Rasismes tidligere ledelse, og aktivister som politiet mener var deres hjelpere, forberede seg på et langt opphold i rettssalen.

TAPTE I RETTEN: SOS Rasismes medlemsregister fikk hard medfart i retten. Dagbladet fant blant annet den godt voksne VG-journalisten Jan Ovind feilaktig registrert som en 16 år gammel utgave av seg selv. Faksimile: Dagbladet 2011
TAPTE I RETTEN: SOS Rasismes medlemsregister fikk hard medfart i retten. Dagbladet fant blant annet den godt voksne VG-journalisten Jan Ovind feilaktig registrert som en 16 år gammel utgave av seg selv. Faksimile: Dagbladet 2011 Vis mer

Siktelsene fra politiet er nå klare og videresendt statsadvokaten i Rogaland.

- Siktelsene til statsadvokaten omfatter ti personer. Vi mener det er begått en rekke lovbrudd av en rekke personer i organisasjonen SOS Rasisme. De ti er siktet for ulike forhold, ulikt omfang av forholdene og for forskjellig grad av medvirkning til de straffbare forholdene i sakene, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Dagbladet.

Seks år strafferamme De tiltalte er siktet for ulike forhold, herunder: Grovt bedrageri (§271), økonomisk utroskap (§276), hvitvasking (§317) og (konkurs)bo-unndragelse (§283). Flere av siktelsene har seks års strafferamme.

Politiets ferdigstilling av etterforskning skjer fem år etter at Dagbladet sommeren 2010 avslørte at organisasjonen hadde registrert en rekke falske identiteter, og uvitende personer i medlemsregisteret.

PENGER TIL PRIVATLIVET: Dagbladet avslørte i 2011 hvordan interne regnskapsbilag i SOS Rasisme viste at medlemmer brukte tusener av organisasjonens midler på private aktiviteter. Faksimile: Dagbladet, 24. desember 2011
PENGER TIL PRIVATLIVET: Dagbladet avslørte i 2011 hvordan interne regnskapsbilag i SOS Rasisme viste at medlemmer brukte tusener av organisasjonens midler på private aktiviteter. Faksimile: Dagbladet, 24. desember 2011 Vis mer

En gjennomgang Dagbladet gjorde i 2011 av 1000 oppførte navn fordelt på 16 byer i medlemsregisteret fra 2007, viste at to av tre personer ikke hadde meldt seg inn selv i SOS Rasisme.

Talspersoner for SOS Rasisme har i flere år nektet for at det har skjedd lovbrudd. Tvert i mot anklaget de gang Dagbladet og andre medier for en «helseprosess» og hevdet media løpe nazisters ærend ved å omtale medlemsjukset i organisasjonen.

• Les også: Slik betalte de ferier, pass og London-reiser med penger til antirasistisk arbeid

Omfattende siktelser Siktelsene politiet har sendt fra seg består av tre hoveddeler, etter det Dagbladet erfarer:

TOK BESLAG:I fjor vår to politiet en rekke beslag hjemme hos SOS Rasismes tidligere daglige leder, Kjell Gunnar Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOK BESLAG:I fjor vår to politiet en rekke beslag hjemme hos SOS Rasismes tidligere daglige leder, Kjell Gunnar Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

• Bedrageri av Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) gjennom å innrapportere langt høyere medlemstall enn reellt, for å få utbetalt mer støtte enn organisasjonen hadde krav på.

• Bedrageri av studieforbundet Populus og den statlige fagetaten VOX, ved å innrapportere for mange studietimer og deretter motta støtte for «undervisningen» av medlemmer og andre tilhørere.

• Pengetransaksjoner mellom SOS Rasismes kontoer og enkeltaktivisters kontoer, som politiet mener rammes av straffelovens paragrafer om hvitvasking- og utroskap.

Siktelser for hvitvasking, grovt bedrageri av millioner og økonomisk utroskap mot ti personer

- Siktelsene rundt pengetransaksjonene handler blant annet om hvordan det økonomisk utbytte fra de bedrageri-handlingene som siktelsene omfatter, og som retten skal ta stiling til, er behandlet etter mottak fra de fornærmede, sier Bjørndal.

- Økonomisk kriminalitet Et tidligere landsstyremedlem som jobbet tett med ledelsen i organisasjonen har fortalt hvordan han var med og «tømte kontoene og brente regnskapene», for å skjule spor for politiet.

- Så lenge jeg har jobbet i SOS Rasisme har jeg vært vitne til organisert økonomisk kriminalitet med millioner av kroner. Det må det ryddes opp i. Jeg vet jeg risikerer en fengselsstraff, men velger likevel å fortelle.

Rettssak neste år På bakgrunn av politiets siktelser som i disse dager går i posten til statsadvokaten i Rogaland, kan det skrives ut en tiltale, som danner grunnlaget for en eventuell rettssak neste år.

Haugaland tingrett opplyser til Dagbladet at saken er forhåndsberammet til å vare åtte uker, med oppstart 11. januar 2016.

Politiet vil ikke offentliggjøre hvem som er siktet i saken, men Dagbladet vet at et flertall av de siktede har hatt verv i organisasjonen på nasjonalt nivå og vært ansatte i organisasjonen. Dagbladet har tidligere omtalt at disse er en tidligere leder, en tidligere nestleder og to tidligere ansatte i SOS Rasisme. Disse er siktet for blant annet grovt bedrageri.

Nekter straffskyld En av de siktede er tidligere daglig leder og økonomiansvarlig, Kjell Gunnar Larsen.

- Han nekter straffskyld etter siktelsen, slik han har gjort hele tiden, sier hans forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Elden er oppnevnt som offentlig forsvarer for Larsen.

- Vi har fått forklaringer fra samtlige. Noen har ikke erkjent straffeskyld, mens andre ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet, sier Bjørndal.

32 ganger AUF-krav Mellom 2005 og 2010 opplyste SOS Rasisme å ha mellom 30 og 40 000 tellende medlemmer. På det meste fikk organisasjonen rundt 10 millioner kroner i årlig støtte fra en lang rekke statlige støtteordninger, kommuner og private givere. Grunnlaget for mye av støtten, at organisasjonen aktiviserte og organiserte titusener av ungdom landet rundt, var en bløff ifølge to dommer.

Det var konklusjonen i to rettskraftige dommer mot SOS Rasisme fra tingretten i Haugesund, etter to sivile søksmål fra Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) i 2011 og 2012.

Rettssakene endte med at SOS Rasisme ble dømt for å ha urettmessig skaffet seg 16 000 000 kroner fra statlige støtteordninger. Metoden var å søke pengestøtte for langt flere medlemmer enn de hadde krav på.

Kravet er på 32 ganger mer enn enn de 448 000 kronene AUF ble dømt til å betale tilbake for medlemsjuks i 1998.

Ledelse og hjelpere I forbindelse med krav om tilbakebetaling og krav om lønn fra en tidligere ansatt, ble SOS Rasisme slått konkurs i 2013. Oslo kommune og flere andre støttegivere har også krevd tilbake millionbeløp, men uten å gå til søksmål eller politianmelde.

Med to sivile dommer i havn, starter myndighetene nå det strafferettslige oppgjøret mot den tidligere medlemmer av ledelsen i SOS Rasisme og det politiet mener var deres medhjelpere i organisasjonen.

- Det er mange som er siktet og saken er omfattende. Derfor har vi bedt om åtte uker til å gjennomføre rettssaken, sier Bjørndal.