MINNESMERKE: Polske soldater holder tente lys under innvielsen av et minnesmerke for ofrene i som mistet livet i nazistenes dødsleir Belzec. Samuel Kunz er tiltalt for deltakelse i 430 000 drap som skjedde i leiren. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski
MINNESMERKE: Polske soldater holder tente lys under innvielsen av et minnesmerke for ofrene i som mistet livet i nazistenes dødsleir Belzec. Samuel Kunz er tiltalt for deltakelse i 430 000 drap som skjedde i leiren. Foto: AP Photo/Czarek SokolowskiVis mer

Sikter 88-åring for medvirkning til 430 000 drap

Var vakt i nazistenes dødsleir Belzec i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tyske myndigheter har siktet en 88 år gammel mann for medvirkning til drap på 430.000 jøder i en av nazistenes dødsleirer i Polen andre verdenskrig.

Den nå 88 år gamle Samuel Kunz anklages for delaktighet i drapene på jødiske fanger som ble holdt i leiren Belzec mellom januar 1942 og juli 1943. Kunz er også tiltalt for å ha skutt ti jødiske fanger i to ulike hendelser, ifølge påtalemyndighetens talsmann Christoph Goeke.

Etterforskerne ble oppmerksom på Kunz da ukrainskfødte John Demjanjuk ble stilt for retten i München i fjor, tiltalt for medvirkning til drap på 27 900 jøder under krigen. I likhet med Demjanjuk tjenestegjorde også Kunz i russernes Røde armé, og han ble vakt i nazistenes leir etter at han ble tatt til fange av tyske soldater.

Ettersom Kunz var under 21 år da forbrytelsene han er siktet for begynte, vil han trolig stilles for en ungdomsrett i Bonn, opplyste Goeke. Dato for rettssaken er ikke satt.

Kunz står som nummer tre på Simon Wiesenthal-senterets liste over ettersøkte nazikrigsforbrytere. Ifølge Efraim Zuroff ved senteret sender siktelsen mot ham et sterkt signal om at holocaustforbrytere fortsatt vil kunne bli stilt for retten.

88-åringen har ifølge Zuroff lenge vært et ukjent navn for tyske krigsetterforskere, som fram til nå har konsentrert seg om offiserene fra nazistenes styrker.

Belzec var en av tre tilintetgjørelsesleire som ble oppført som en del av nazistenes Aksjon Reinhardt - nazistenes plan for å utrydde polske jøder i de tyskokkuperte delene av Polen mellom oktober 1941 og november 1943.

(NTB)